, Τρίτη
28 Νοεμβρίου 2023

Η ασφαλέστερη πόλη…

matis-asfalhs-polhΤην άποψη ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης στο μέγεθος της, εξέφρασε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Τσιάκαλος, μιλώντας στη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσαν οι «Ενεργοί Πολίτες» με θέμα «Θεσσαλονίκη, ανοιχτή και ασφαλής πόλη, πόλη για μας».

Όπως εξήγησε, «υπάλληλοι διπλωματικών αποστολών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,  προτιμούν τη Θεσσαλονίκη γιατί τους παρέχει ποιότητα ζωής και τη δυνατότητα να μεγαλώσουν με σχετική ελευθερία τα παιδιά τους. Η αίσθηση της ασφάλειας είναι εξίσου σημαντική με μία σειρά από αντικειμενικά μέτρα εμπέδωσης της, ενώ η υστέρηση σε τομείς όπως η καθαριότητα ενισχύει το αίσθημα της ανασφάλειας». Αναφερόμενος στο Πανεπιστημιακό Άσυλο, είπε ότι αποτελεί μεταφορά στην Ελλάδα της έννοιας της ακαδημαϊκής δικαιοδοσίας, τονίζοντας ότι αυτό δε σημαίνει ατιμωρησία. Τελικά, όμως, πρόσθεσε, η Ελλάδα κατάφερε να είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει ακαδημαϊκή δικαιοδοσία. Σχολιάζοντας, εξάλλου, την ανοδική τάση του κόμματος της “Χρυσής Αυγής”, ο κ.Τσιάκαλος εκτίμησε ότι «δεν έχει μέλλον στη χώρα μας, από το φόβο των πολιτών ζούνε». «Χρειάζονται πολίτες που να σηκώσουν το ανάστημά τους και ως άτομα, όχι μόνο ως συλλογικότητες. Χρειαζόμαστε το κουράγιο των πολιτών», κατέληξε ο κ.Τσιάκαλος.

Από την πλευρά του, ο ο αστυνομικός υποδιευθυντής Δημήτρης Γιωργούλης, εκπροσωπώντας τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, κύριο Τρύφωνα Κούκιο, επισήμανε ότι οι διαρρήξεις και οι κλοπές στη Θεσσαλονίκη παρουσίασαν αύξηση κατά 9%, «Το έλλειμμα στις κεντρικές δομές και η κοινωνική αδιαφορία γιγαντώνουν το αίσθημα ανασφάλειας. Όμως, η εμπέδωση της ασφάλειας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης θα πρέπει να στηρίζονται στη διαφάνεια, ενώ πρέπει να προσέξουμε αναζητώντας την ασφάλεια, μη χάσουμε την ελευθερία μας», σημείωσε. Το κομμάτι της ασφάλειας, για το οποίο η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, πρέπει να μεριμνήσει, σύμφωνα με τον κ.Χαρίση θα πρέπει να αφορά στο κυκλοφοριακό, στη χαμηλή εγκληματικότητα, το trafficking-επαιτεία κ.λπ., την ενδοοικογενειακή βία, τα ναρκωτικά, την πορνεία, τους αστέγους, τους μετανάστες.

“Οι πολίτες έχουν κουραστεί από την ακατάσχετη φλυαρία όλων όσων υπόσχονται παραδείσους, για να αναλάβουν τη διοίκηση, και μετά παραδέχονται ότι δεν ήξεραν καν τα θέματα. Η παράταξη μας έχει ένα έλλειμμα και το ομολογεί δημόσια: Δεν τα ξέρουμε όλα! Θέλουμε να διαμορφώσουμε άποψη και να καταθέσουμε συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων προς συζήτηση στην κοινωνία”, τόνισε αό την πλευρά του ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών, Χρήστος Μάτης.