, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Κι άλλο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στις Σκουριές

Ένα ακόμα θανατηφόρο ατύχημα εργαζομένου, το τέταρτο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της εταιρίας μετρά η επένδυση χρυσού στη Βόρεια Χαλκιδική. Συγκεκριμένα ένας 46χρονος έχασε τη ζωή του ενώ πραγματοποιούσε εργασίες στο Λάκκο Καρατζά στην περιοχή των Σκουριών. Ο άτυχος εργαζόμενος καταπλακώθηκε από δέντρο που έκοβε στο δάσος στο πλαίσιο της αποψίλωσης που πραγματοποιείται στην περιοχή.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός, τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος  διερευνώνται από το τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει οι έρευνες από την Αστυνομία και την Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα την περασμένη Τετάρτη στο σημείο όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό βρέθηκαν και εκπρόσωποι της Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια του δυστυχήματος και να συγκεντρώσουν πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες.
Τι λέει η εταιρία;
«Η απόκριση του νοσηλευτικού προσωπικού και της Ομάδας Διάσωσης της εταιρείας και η μεταφορά του 46χρονου, στο Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου ήταν άμεση. Η Ελληνικός Χρυσός και η Eldorado Gold θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα τις υψηλότερες προδιαγραφές Υγιεινής και Ασφάλειας για το σύνολο των εργαζομένων στην εξέλιξη και την ανάπτυξη των έργων, συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται στους συνεργαζόμενους εργολάβους. Ο Πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός κ. Eduardo Mοura και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Δημητριάδης, εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος, διαβεβαιώνοντας τους οικείους του για την αμέριστη συμπαράσταση της εταιρείας σε κάθε τους ανάγκη» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της εταιρίας.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο άτυχος εργαζόμενος ήταν πατέρας δυο παιδιών (και μάλιστα διδύμων) και καταγόταν από την περιοχή της Μεγάλης Παναγιάς. Ήταν υπάλληλος εργολαβικής επιχείρησης με την οποία συνεργάζεται η «Ελληνικός Χρυσός», ενώ οι συνάδελφοί του μιλούν γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια. «Ήταν ένα εξαιρετικό παιδί, με μεγάλη εμπειρία στη δουλειά που έκανε. Δυστυχώς η άτυχη στιγμή του στέρησε τη ζωή» αναφέρει μεταξύ άλλων στην KARFITSA ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Χρήστος Εφραιμίδης. Σύμφωνα με τον κ. Εφραιμίδη «ήταν ένας υλοτόμος που είχε συμφωνήσει με την Ελληνικός Χρυσός. Την ευθύνη δεν την είχε η εταιρία αλλά ο εργολάβος. Δούλευε στα ξύλα και τον πλάκωσε το δέντρο».
Είχαν προηγηθεί άλλα τρία περιστατικά
Το εν λόγω ατύχημα είναι το τέταρτο θανατηφόρο που σημειώνεται σε χώρους όπου δραστηριοποιείται η εταιρία «Ελληνικός Χρυσός» ή οι προηγούμενες εταιρίες μέσα σε μια δεκαετία. Το πρώτο σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2009 όπου ο υπάλληλος Χ.Δ. έχασε τη ζωή του, λίγα χρόνια αργότερα ένας άλλος εργαζόμενος ο Π.Χ. τραυματίστηκε βαριά, τον Φεβρουάριο του 2016 ένας 52χρονος εργαζόμενος στο μεταλλείο των «Μαύρων Πετρών» με ειδικότητα γομωτή πυροδότη έχασε τη ζωή του την ώρα που βρισκόταν στην εργασία του και τέλος, ο 46χρονος υλοτόμος που καταπλακώθηκε από δέντρο.
Τραγικές φιγούρες στην κηδεία του άτυχου υπαλλήλου οι οικείοι του και οι συνάδελφοί του. Παρών εκ μέρους της «Ελληνικός Χρυσός» ήταν ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης Ελληνικός Χρυσός, Κώστας Γεωργαντζής ο οποίος επανέλαβε την πρόθεση της εταιρίας καναδικών συμφερόντων να σταθεί στο πλευρό της συζύγου και των παιδιών του.
«Δύσκολες συνθήκες της εργασίας μας» λένε οι μεταλλωρύχοι
Μιλώντας στην KARFITSA ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής και πρόεδρος ενός εκ των δυο σωματείων εργαζομένων που υπάρχουν, Χρήστος Ζαφειρούδας αναφέρει πως «είναι ένα θλιβερό γεγονός. Όλοι οι εργαζόμενοι σε τέτοια δύσκολα επαγγέλματα δουλεύουν υπό δύσκολες συνθήκες. Πολλοί δίνουν και τη ζωή τους για το μεροκάματο». Ο ίδιος συμπληρώνει πως: «το επάγγελμα του μεταλλωρύχου βρίσκεται στην κορυφή των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Δυστυχώς η Πολιτεία μας αναγκάζει να εργαζόμαστε μέχρι τα 57 για να βγούμε στη σύνταξη. Υπάρχουν εργαζόμενοι που ήρθαν παιδιά 20 ετών και δουλεύουν 35 χρόνια ολόκληρα κάτω από δύσκολες συνθήκες. Μάλλον κάποιοι θέλουν να καταργήσουν το επάγγελμα του μεταλλωρύχου και να μην εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό μας πλούτο» καταλήγει ο κ. Ζαφειρούδας.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες που επικρατούσαν την ώρα του ατυχήματος και εάν είχαν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφαλείας, εργαζόμενοι αναφέρουν στην KARFITSA πως: «η εταιρία επιμένει στην τήρηση όλων των κανόνων ασφαλείας».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.