, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Κλειστές μέχρι την Τρίτη οι κυπριακές τράπεζες

trapezes_kypriakes

Παραμένει το αδιέξοδο στην Κύπρο, για πέμπτη μέρα μετά την απόφαση του Eurogroup, που προέβλεπε κούρεμα των καταθέσεων των τραπεζών του νησιού, μετά το «όχι» που είπε χθες η κυπριακή Βουλή στο «σχέδιο διάσωσης». Και αυτό γιατί η τρόικα, τουλάχιστον προς το παρόν, απορρίπτει κάθε πρόταση που πέφτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν περιλαμβάνει κούρεμα.

Παράλληλα, το σκληρό παζάρι με τη Ρωσία συνεχίζεται, καθώς η Μόσχα φέρεται να ζητά, μεταξύ άλλων, ποσοστό 20% επί των δικαιωμάτων του φυσικού αερίου, για να συμβάλλουν στο σχέδιο διάσωσης.

Έτσι, η αναστάτωση στην οικονομία της χώρας επιτείνεται, καθώς οι τράπεζες όπως έγινε γνωστό θα μείνουν κλειστές έως την ερχόμενη Τρίτη. Ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα μένει παγωμένο επί 10 μέρες, προκαλώντας αναταραχή στους καταθέτες αλλά και στις αγορές. Ωστόσο, μια διαφορετική κίνηση και άνοιγμα των τραπεζικών ιδρυμάτων πιθανότατα να επέφερε ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα, σε περίπτωση που δεν έχει εξασφαλιστεί μια τελική συμφωνία για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.