, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Ο περιφερειάρχης Τζιτζικώστας ζητάει να βρεθεί άμεσα λύση για το…

Tzitzikostas stin paralia xamogelaΣε σχετική ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι μοναδικός αρμόδιος τεχνοκράτης για να γνωμοδοτήσει επί του θέματος είναι ο κατά νόμο επιστημονικός σύμβουλος της πολιτείας, το ΤΕΕ, που τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει το πόρισμά του.

Θετικός στην εξεύρεση τεχνικής  λύσης, που θα επιτρέπει τη λειτουργία Μετρό στην περιοχή Βενιζέλου, χωρίς να βλάπτεται μεγάλο τμήμα των αρχαιοτήτων, φαίνεται να είναι ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου λειτούργησε αποτελεσματικά στην περίπτωση της Αθήνας.

«Δεν μπορούμε επ΄ ουδενί να ρισκάρουμε ένα αναπτυξιακό έργο όπως είναι το Μετρό, για το οποίο οι ευθύνες που βαρύνουν τους αρμόδιους είναι τεράστιες ούτως ή άλλως μέχρι στιγμής, γιατί το έργο έχει βαλτώσει, δεν προχωρά απολύτως τίποτε με ευθύνες πολύ συγκεκριμένες, με χρονοδιαγράμματα που δεν υπάρχουν, με δήμους που σφυρίζουν αδιάφορα και δεν παραδίδουν χώρους» αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το κείμενο της επερώτησής της, η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι τα ευρήματα αποτελούν μοναδική περίπτωση, όπου διαδοχικές ιστορικές φάσεις της πόλης μπορούν να παρουσιάζονται ως σύνολο. Συγκεκριμένα, η παράταξη αναφέρεται σε ανακάλυψη που έφερε στο φως την καρδιά της κοσμικής πόλης των βυζαντινών χρόνων, ενώ τονίζει πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να αναδειχτεί κατά χώραν.

Τέλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέλη του Δ.Σ. της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας που ασχολείται με τη μελέτη των χριστιανικών μνημείων θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, το ερχόμενο Σάββατο , με σκοπό να  πραγματοποιήσουν αυτοψία στα έργα του μετρό, στην περιοχή Βενιζέλου,  μετά τη διαπίστωση της σημασίας των ευρημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ.Σ. έχει ήδη αποφασίσει να προσχωρήσει σε κάλεσμα της πολιτείας για την μέριμνα και τη διατήρηση των ευρημάτων στο σημείο όπου εντοπίστηκαν, με σκοπό να αποτελέσουν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χωρίς να παρεμποδίζουν τις κυκλοφοριακές ανάγκες της πόλης. Ακόμη, οι αρμόδιοι τονίζουν ότι θα ζητηθεί από την πολιτεία να πρωτοπορήσει ώστε η σωτηρία αυτού του μοναδικού συνόλου να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες αντίστοιχες πολύ σημαντικές ανακαλύψεις εκτός συνόρων. Τέλος, τα μέλη του Δ.Σ κάνουν έκκληση, σε όλους τους φορείς που ασχολούνται διεθνώς με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, να λάβουν μέρος στον σχετικό διάλογο.