, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

ΟΙ "ΚΟΠΑΝΑΤΖΗΔΕΣ" ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Με το φόβο αναβολής συνεδριάσεων λόγω απουσίας των δημοτικών συμβούλων ζουν τον τελευταίο μήνα πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων και δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς από τον Ιανουάριο καταργήθηκε η αποζημίωση που λάμβαναν οι πρώτοι για τη συμμετοχή τους σε αυτά.

Τα πρώτα σημάδια του τρίτου μνημονίου έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους κυρίως στους μεγάλους «καλλικρατικούς» δήμους του νομού, όπου οι αποστάσεις μεταξύ των χωριών είναι μεγαλύτερες συγκριτικά με τους αστικούς δήμους.

Ήδη σε ορισμένους δήμους οι επιτροπές στελεχώθηκαν από αντιδημάρχους και… δημοσίους υπαλλήλους που… έτσι κι αλλιώς έχουν να λαμβάνειν, την ώρα που οι πρώτες εκπτώσεις δημοτικών συμβούλων είναι γεγονός. «Τώρα θα δούμε εάν ασχολήθηκαν για το κοινό καλό ή για ίδιον όφελος» σχολιάζουν στην «Κ» δημότες ενώ οι δήμαρχοι κάνουν την επανάστασή τους λέγοντας «ας κόψουν από τους βουλευτές».

 Σημειώνεται πως από 01.01.2013, όπως ορίζει το τρίτο Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο μπήκε τέλος στις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων, ενώ ήδη από το 2012 είχαν κοπεί οι αποζημιώσεις για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές του δήμου.

Σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, μειώνονται επίσης δραστικά και οι αποζημιώσεις του δημάρχου, των αντιδημάρχων, του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης. Οι αποδοχές διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων και πάσης φύσεως νομικών προσώπων των δήμων και των περιφερειών μειώνονται κατά 50%, όπως τόσο μειώνεται και η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων.

 Προβληματίζει η Σαλαγκούδη

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος το όργανο σήμερα συνεδριάζει περισσότερες φορές από ό,τι ορίζει ο νόμος. «Έχει τύχει να συνεδριάσουμε και τρεις φορές μέσα σε ένα μήνα, εάν προέκυπταν έκτακτα θέματα» σχολιάζει ο κ. Αβραμόπουλος. Αναφερόμενος στους «κοπανατζήδες» δημοτικούς συμβούλους ο ίδιος τονίζει ότι «ορισμένοι όταν έχει προηγηθεί συνεδρίαση επτά και οκτώ ωρών φεύγουν πριν την ολοκλήρωση των εργασιών αλλά δεν έχει υπάρξει ποτέ ζήτημα μη πλειοψηφίας». Συμπληρώνει ωστόσο πως το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει πρόβλημα με μια συγκεκριμένη σύμβουλο. «Πρόκειται για την κ. Σαλαγκούδη που βρίσκεται στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους. Είχε ζητήσει και έλαβε άδεια τριών μηνών. Η άδειά της έληξε και η ίδια μέχρι τώρα δεν έχει καταθέσει αίτηση ανανέωσης. Εάν η κατάσταση παραμείνει ως έχει θα πρέπει να ενημερώσουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για να πράξει όσα προβλέπει ο νόμος» καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.salagoudi1

 «Σχέδιο» ώστε να μην εκπέσουν του αξιώματός τους φαίνεται πως έχουν ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι στο δήμο Καλαμαριάς. Ενώ ο νόμος ορίζει πως μετά από τρεις αδικαιολόγητες απουσίες ενός συγκεκριμένου συμβούλου θα πρέπει να ενημερώνεται ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, στον εν λόγω δήμο οι «κοπανατζήδες» απουσιάζουν δυο φορές και παραβρίσκονται στην τρίτη συνεδρίαση. «Πριν λίγο καιρό κάναμε προγραμματισμό τετραμήνου. Αποφασίσαμε κάθε μήνα να πραγματοποιούνται δυο συνεδριάσεις: μια τακτική και μια έκτακτη» σχολιάζει ο κ. Μπάμπης Ξανθόπουλος πρόεδρος του εκεί δημοτικού συμβουλίου. Ο ίδιος αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο που προβλέπει την μη καταβολή αποζημίωσης για όσους δημοτικούς συμβούλους παρακολουθούν τις συνεδριάσεις τονίζει πως «σίγουρα τα χρήματα είναι ένα κίνητρο. Ωστόσο ένας που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά δεν πρέπει να τα έχει ως προτεραιότητά του».

 Στελεχώνουν αντιδήμαρχοι και δημόσιοι υπάλληλοι

Για τη εύρυθμη λειτουργία του δήμου Θερμαϊκού, εξαιτίας των νέων περικοπών στην τοπική αυτοδιοίκηση από 01.01.2013 οι διοικούντες αποφάσισαν να τοποθετήσουν σε θέσεις «κλειδιά», όπως στην οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής, αντιδημάρχους και δημόσιους υπάλληλους. «Υπάρχει έντονος προβληματισμός πως εξαιτίας των περικοπών οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν θα έρχονται στις συνεδριάσεις. Άλλωστε οι αποστάσεις του δήμου μας είναι τεράστιες και σε αυτές τις εποχές με τη βενζίνη στα ύψη κάποιος θα το σκεφτεί σοβαρά να παραβρεθεί. Συνεπώς για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των επιτροπών τοποθετήσαμε ανθρώπους που έχουν μισθούς. Κάποιες απουσίες θα τις δεχόμαστε αρκεί αυτές να μην είναι συνεχόμενες» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θερμαϊκού κ. Κώστας Κούτουκας. Πάντως, το όργανο στο οποίο προεδρεύει τον περασμένο μήνα συνεδρίασε τρεις φορές, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Κούτουκας «οι σίγουρες συνεδριάσεις είναι δυο». Αναφερόμενος στις απουσίες που καταγράφονται σε κάθε συνεδρίαση τονίζει ότι «δεν είναι πολλές, περίπου δυο με τρεις σε κάθε συνεδρίαση» και εστιάζει στην περίπτωση ενός δημοτικού συμβούλου του κ. Θέμη Ασθενίδη, ο οποίος έφυγε στις ΗΠΑ για σπουδές και παραιτήθηκε του αξιώματός του πριν εκπέσει αυτού.

 

Πρόβλημα αποστάσεων υπάρχει και στο δήμο Λαγκαδά με αποτέλεσμα ο κίνδυνος συχνών απουσιών των δημοτικών συμβούλων να είναι υπαρκτός. «Ο δήμος είναι τεράστιος σε έκταση. Η μια άκρη από την άλλη απέχουν 120 χιλιόμετρα. Κάποιος θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα της μετακίνησης των συμβούλων» σχολιάζει ο δήμαρχος της περιοχής Γιάννης Αναστασιάδης. Ο ίδιος συμπληρώνει πως οι κατεξοχήν «κοπανατζήδες» του συμβουλίου είναι οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι. «Στο μέλλον θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Οι αποζημιώσεις των συνεδριάσεων σίγουρα ήταν ένα κίνητρο. Το πρόβλημα παρατηρείται σήμερα, που ακόμα πληρώνονται οι σύμβουλοι» αναφέρει ο κ. Θανάσης Λάμπρου, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παύλου Μελά. Αναφορικά με τη συχνότητα των συνεδριάσεων του οργάνου λέει πως «συνεδριάζουμε κάθε βδομάδα».

 Οι συνεπείς

dimotiko_sumvoulio_thess«Τυχερός» φαίνεται πως είναι ο νέος δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Μπίκος καθώς οι απουσίες συμβούλων στις συνεδριάσεις του δημοτικού του συμβουλίου είναι ελάχιστες. «Δεν θα έχουν προβλήματα με τις νέες περικοπές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε μας πριν την ψήφιση του νέου μνημονίου τα περισσότερα μέλη του οργάνου ισχυρίζονταν πως θα πρέπει να είναι άμισθα. Άλλωστε συνεδριάζουμε περίπου δυο φορές το μήνα και σίγουρα περισσότερο από όσο ορίζει το νόμιμο» καταλήγει ο κ. Μπίκος. «Συνεδριάζουμε τουλάχιστον δυο φορές το μήνα και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους δημοτικούς μας συμβούλους» απαντά από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Δυο συνεδριάσεις τουλάχιστον το μήνα πραγματοποιεί και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης σχολιάζοντας πως «τον περασμένο χρόνο συνεδριάσαμε 28 φορές», ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου σύμφωνα με πληροφορίες αρκούνται σε όσα ορίζει ο νομοθέτης, δηλαδή μια συνεδρίαση το μήνα. Ωστόσο, όπως τονίζει στην «Κ» δημοτικός σύμβουλος της περιοχής «οι απουσίες συγκεκριμένων ανθρώπων είναι αρκετές και ο δήμαρχος θα έπρεπε να έχει κάνει κάτι γι’ αυτή την κατάσταση εδώ και καιρό».

 Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε μόνο για τον Ιανουάριο τρεις φορές. Το 2012 οι συνεδριάσεις έφτασαν τις 23 ενώ το 2011 τις 24. «Δεν παρουσιάζονται φαινόμενα συχνών απουσιών δημοτικών συμβούλων» αναφέρει στην «Κ» ο κ. Παπαβραμίδης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής. Ο ίδιος αναφέρει επίσης πως στον εν λόγω δήμο υπάρχει περίπτωση συμβούλου, και μάλιστα από τη παράταξη της διοίκησης, για τον οποίο έχει κινηθεί διαδικασία έκπτωσης, για λόγους απουσίας στο εξωτερικό. Προβλήματα… ανεξαρτητοποιήσεων και όχι απουσιών συναντάμε στο δήμο Βόλβης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του εν λόγω δήμου, κ. Νίκο Θωμά «μετράμε ήδη δυο ανεξαρτητοποιήσεις, μια παραίτηση αυτή του κ. Άγγελου Φραντζή ενώ έχουμε και μια περίπτωση δημοτικού συμβούλου, του κ. Βλαδίμηρου Οχούνου, του πρώην δημάρχου Μαδήτου, ο οποίος απείχε για αρκετό διάστημα, του έστειλα επιστολή και απάντησε». Πάντως, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου προεδρεύει ο κ. Θωμάς συνεδριάζει μια φορά το μήνα τουλάχιστον. Το 2012 οι συνεδριάσεις έφτασαν τις 25 και το 2011 τις 26.

 «Ας κόψουν από τους βουλευτές»

«Το δημοτικό μας συμβούλιο συνεδριάζει περίπου κάθε είκοσι ημέρες και οι σύμβουλοι μας δεν απουσιάζουν συχνά» τονίζει ο πρόεδρος του οργάνου στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, ενώ ο συνάδελφός του από το δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Γιώργος Ακτσελής σχολιάζει πως το δικό του συμβούλιο συνεδριάζει δυο φορές το μήνα και πως «οι δημοτικοί σύμβουλοι ελέγχονται ανά πάσα ώρα και στιγμή για τις παρουσίες τους». Την ίδια ώρα ο δήμαρχος, Λάζαρος Κυρίζογλου βάλει κατά της κυβέρνησης και της απόφασής της να καταργήσει τις αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων. «Ας καταργούσαν πρώτα τις αποζημιώσεις των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής και μετά να καταργήσουν τα χρήματα των δημοτικών συμβούλων» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Κυρίζογλου. «Θέλω να πιστεύω πως στους αστικούς δήμους δεν θα υπάρξουν προβλήματα λόγω απουσιών» καταλήγει. Τη δέσμευση πως από εδώ και στο εξής το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δέλτα θα συνεδριάζει συχνότερα δίνει μέσω της «Κ» ο πρόεδρος του κ. Βαλάντης Παπαγεωργίου. Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των συνεδριάσεων κάθε μήνα ήταν αντίστοιχος με αυτόν που ορίζει ο νόμος, δηλαδή μια συνεδρίαση. Πάντως, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο κ. Παπαγεωργίου «δεν υπάρχουν προβλήματα με απουσίες συμβούλων».

 

Τι ορίζει ο «Καλλικράτης»

 Σύμφωνα με όσα ορίζει ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και ο «Καλλικράτης» συνεδρίαση του οργάνου πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον μια φορά το μήνα, ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις συνεδριάσεις και να ενημερώνουν τον πρόεδρο σε περίπτωση απουσίας τους. Επίσης έχουν υποχρέωση να μετέχουν σε όλες τις επιτροπές στις οποίες τους έχει εκλέξει το συμβούλιο. Αν ένας σύμβουλος απουσιάζει αδικαιολόγητα από τρεις συνεχείς συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ή δεν εκτελεί τις υποχρεώσεις του για διάστημα που υπερβαίνει τους τρεις μήνες μέσα στο έτος, χωρίς την άδεια του συμβουλίου μπορεί να τεθεί σε αργία. Σε αυτή την περίπτωση ο πρόεδρος του συμβουλίου υποχρεούται να ενημερώσει γραπτώς τον Ελεγκτή Νομιμότητας για τις αδικαιολόγητες απουσίες των δημοτικών συμβούλων, καθώς και σε περίπτωση μη εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους.

 Η «Κ» επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, κ. Θεοδωρίδη, ο οποίος αν και επιβεβαίωσε πως υπάρχουν περιπτώσεις δημοτικών συμβούλων για τους οποίους εξετάζεται η έκπτωση, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία γιατί όπως είπε «όλοι προστατεύονται από το τεκμήριο της αθωότητας».