, Τετάρτη
06 Δεκεμβρίου 2023

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΑΣ … "ΞΕΛΑΣΠΩΝΟΥΝ"!

rwssida-touristriaΗ λέξη ρευστότητα για τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από ό,τι φαίνεται με τους Ρώσους τουρίστες που αναμένονται με «ανοικτές αγκάλες» από τους Έλληνες ξενοδόχους και τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

 Η δυναμική που έχουν αποκτήσει οι Ρώσοι τουρίστες για την ελληνική οικονομία φαίνεται από το γεγονός ότι το 2012 επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 900.000 Ρώσοι και δαπάνησαν μόνο για ξενοδοχειακές υπηρεσίες ένα δισ. ευρώ, όταν οι συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έφτασαν τα 16 εκατομμύρια και τα συνολικά έσοδα της χώρας μας δεν ξεπέρασαν τα 9,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πολύ πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Ρώσοι και δευτερευόντως οι Ουκρανοί είναι αυτοί που ξοδεύουν χρήματα και στην τοπική αγορά εκτός των ξενοδοχείων όπου διαμένουν, είτε για την ενοικίαση αυτοκινήτου είτε για διατροφή είτε για αγορά τοπικών αγαθών. Στη Ρόδο, την Κω, τη Χαλκιδική, αλλά και άλλες τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με καταστηματάρχες, ο κάθε Ρώσος ξοδεύει τόσα χρήματα όσο δέκα τουρίστες από άλλες χώρες. Ειδικότερα, στη Ρόδο αγοράζουν επώνυμα ρούχα, παπούτσια, γούνες, κοσμήματα για τα οποία, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβά, δεν κάνουν σχεδόν ποτέ παζάρια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τις κρατήσεις των ξενοδοχείων, οι Ρώσοι και το 2013 αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, αφού οι τουριστικοί παράγοντες προβλέπουν ότι η κίνηση θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20 % σε σχέση με πέρυσι.

Το 2006, που χαρακτηρίζεται ως η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας από πλευράς εισπράξεων, οι Ρώσοι δαπάνησαν μόνο 233,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το 2013 οι εισπράξεις για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα ξεπεράσουν με άνεση τα 1,2 δισ. ευρώ.