, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

ΤΑ ΧΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ …ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΟΡΜΙΑ, ΠΑΤΡΙΩΤΗ!

BeautifulΟι Γερμανοί θα πάνε φέτος το καλοκαίρι διακοπές, αλλά όχι στην… Ελλάδα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο «FFS» (Stiftung fur Zukunftsfragen), μόλις το 0,8%(!) των ερωτηθέντων σκοπεύει να επισκεφθεί φέτος τη χώρα μας.

«Μόνο το 0,8% των ερωτηθέντων έχει ως κύριο προορισμό διακοπών την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ούτε ο ένας στους εκατό δεν σκοπεύει να ταξιδέψει σε ελληνικούς προορισμούς. Πριν από έναν χρόνο, το 5% των Γερμανών δήλωνε ότι θέλει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα» είπε στην Deutsche Welle ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ινστιτούτου, καθηγητής Ούλριχ Ράινχαρντ. «Έχουμε να κάνουμε με μια σαφή υποχώρηση σε σχέση με την περασμένη χρονιά» συμπλήρωσε ο Γερμανός καθηγητής.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2012 το ποσοστό των Γερμανών που έκανε διακοπές στην Ελλάδα ήταν 1,7%. Το 2009, πριν από το ξέσπασμα της κρίσης, ήταν 3,3%, υπενθυμίζει ο Ούλριχ Ράινχαρντ και εξηγεί: «Η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ μακριά από τα αποτελέσματα του 2009 στον τουριστικό τομέα. Από τη μία πλευρά το “ίματζ” της χώρας στη Γερμανία δεν είναι το καλύτερο, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν κι άλλοι τουριστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο που έχουν ελκυστικές προσφορές για τους Γερμανούς. Υπό την έννοια αυτή δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι το 2013 πολλοί Γερμανοί θα προτιμήσουν την Τουρκία, την Ισπανία ή την Ιταλία».

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας παραδέχεται ότι η ειδησεογραφία για την Ελλάδα δεν είναι πλέον τόσο αρνητική, ωστόσο, η εικόνα της χώρας δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί. «Η εικόνα της Ελλάδας είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη από ό,τι ήταν πριν από 6 μήνες, ωστόσο το κυριότερο πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται: οι Γερμανοί δεν γνωρίζουν ακόμη εάν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν στρέφονται σε άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς», διευκρινίζει ο γερμανός καθηγητής.

 Και οι τιμές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον τουριστικό σχεδιασμό των Γερμανών, προσθέτει ο Ούλριχ Ράινχαρντ. «Σύμφωνα με την έρευνα οι Γερμανοί, διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα είναι ακριβότερη σε σχέση για παράδειγμα με την Τουρκία, η οποία είναι συμφέρουσα. Οι τιμές στην Ελλάδα κινούνται στο επίπεδο περίπου της Ιταλίας. Σε κάθε περίπτωση, φέτος περισσότεροι Γερμανοί θα στραφούν προς την Τουρκία, όπου νομίζουν ότι οι διακοπές τους θα είναι φθηνότερες».

Τι είναι αυτό που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να ξαναγίνει ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των γερμανών τουριστών;

«Η Ελλάδα έχει να προσφέρει πολλά στο πεδίο του τουρισμού. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα είναι ξεκάθαρα ένα πρόβλημα εικόνας. Οι Έλληνες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στους Γερμανούς ότι η παρουσία τους στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται θετικά, ότι είναι καλοδεχούμενοι στην χώρα. Ιδιαίτερη σημασία έχει να λιγοστέψουν οι ειδήσεις για απεργίες στην Ελλάδα και να αναφέρεται περισσότερο ότι η κατάσταση της οικονομίας βελτιώνεται», καταλήγει ο Ούλριχ Ράινχαρντ.

 

zougla.gr

#Tags: Ελλάδα