, Πέμπτη
30 Νοεμβρίου 2023

Kροίσοι και…κρίση στην Ελβετία όπου αποφασίστηκαν περικοπές σε μισθούς και μπόνους!

Οι Ελβετοί πολίτες τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της επιβολής των αυστηρότερων περιορισμών που ισχύουν σε διεθνές επίπεδο στους μισθούς ανώτατων στελεχών επιχειρήσεων, εγκρίνοντας κανόνες οι οποίοι αναγκάζουν τις δημόσιες επιχειρήσεις να δίνουν στους μετόχους τους δεσμευτική ψήφο σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τους, σύμφωνα με τις πρώτες στατιστικές προβολές των αποτελεσμάτων μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος το οποίο διεξήχθη για το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με μια προβολή της εταιρείας Gfs.Bern για την ελβετική κρατική τηλεόραση βάσει των πρώτων αποτελεσμάτων στο καντόνι της Γενεύης, όπου η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 12:00 (13:00, ώρα Ελλάδας) το 67,7% των εκλογέων τάχθηκε υπέρ του ‘ναι’ στο ερώτημα εάν θέλουν να δοθεί στους μετόχους δικαίωμα βέτο για τα μισθολογικά θέματα των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων αλλά και να απαγορεύουν μεγάλες αποζημιώσεις είτε για νέα, είτε για αποχωρούντα στελέχη των διοικήσεών τους.

Η υποστήριξη για την πρόταση αυτή αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της οργής που προκάλεσαν οι ριψοκίνδυνες επενδύσεις οι οποίες οδήγησαν σχεδόν στη χρεοκοπία την ελβετική τράπεζα UBS, αλλά και της οργής που προκάλεσε η αποζημίωση —με 78 εκατ. ευρώ— του αποχωρούντος προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Novartis, Ντανιέλ Βασέλα. Το επιχειρηματικό λόμπι Economiesuisse πραγματοποίησε εκστρατεία εναντίον της πρωτοβουλίας αυτής, επιχειρηματολογώντας ότι θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και θα μπορούσε να αποθαρρύνει νέους ταλαντούχους ανθρώπους από το εξωτερικό.

Όμως οι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος αντέταξαν ότι η χαμηλή φορολογία, η πολιτική σταθερότητα και η φιλική για τις επιχειρήσεις νομοθεσία που κατέστησαν την Ελβετία ελκυστική έδρα για ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κόσμου σημαίνουν ότι η έξοδός τους είναι απίθανη. Πολλές εταιρείες πάντως αναζητούν τρόπους να παρακάμψουν τους νέους κανόνες που τίθενται με αυτό το δημοψήφισμα για να ανταμείβουν ανώτατα στελέχη τους, κατά τον ίδιο τρόπο που τράπεζες στην Ευρώπη αναζητούν τρόπους να ξεπεράσουν το όριο που τέθηκε στην χορήγηση μπόνους σε κορυφαία στελέχη τους με συμφωνία ευρωπαίων πολιτικών την Πέμπτη. Στο καντόνι της Ζυρίχης, όπου οι πολίτες μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα ως τις 18:30 (19:30 ώρα Ελλάδας), οι πρώτες προβλέψεις αναφέρουν ότι το ποσοστό των ψήφων υπέρ του ‘ναι’ προσεγγίζει το 70%, ενώ και σε άλλα καντόνια τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν μαζική υποστήριξη υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής.

 

protothema.gr