, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Οι επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης

vasiliadisΤου Δημήτρη Βασιλειάδη*

Ακόμα και να μην θέλεις να γράψεις για την Κύπρο, η σκιά που έριξε το θέμα πάνω στην ελληνική πραγματικότητα δυστυχώς δεν σ‘ αφήνει. Μπορούμε τουλάχιστον να μιλήσουμε για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο πολιτικός χειρισμός του θέματος πάνω στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ας αφήσουμε τα οικονομικά μιας και μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές λύση δεν έχει υπάρξει.

Οι πολιτικοί καιροσκόποι στην χώρα μας για ακόμα μια φορά απέδειξαν πόσο βιαστικοί και επιπόλαιοι είναι. Χρησιμοποίησαν το συναισθηματικό ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής ως παράδειγμα προς μίμηση και απόρησαν μεγαλοφώνως πως καμία δική μας κυβέρνηση δεν μπόρεσε τα τελευταία χρόνια και μετά από τρία μνημόνια να πει ένα ΟΧΙ.  Δεν απαντούν όμως στο πως θα αντιμετώπιζε η ελληνική κοινωνία και οικονομία το γεγονός για μια βδομάδα να μην υπάρχουν τράπεζες! Θα μπορούσε κάποιος Τραπεζίτης (από τους γνωστούς και μεγάλους) να κυκλοφορήσει ελεύθερα στον δρόμο; Νομίζω πως αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο με τις κλειστές Τράπεζες αποτελεί μια πρόγευση συνεπειών χρεοκοπίας και πως ακόμα και με τα τεράστια λάθη τους οι Έλληνες πολιτικοί ευτυχώς μας προφύλαξαν στο να μην το ζήσουμε!

Αντίθετα τα κόμματα του «ΟΧΙ» χρησιμοποίησαν το «ΟΧΙ» των Κυπρίων ως επιχείρημα αντίστασης στην «κακή» Τρόικα παραβλέποντας  επιμελώς πως οι ίδιοι οι Κύπριοι το είπαν καθαρά για ιδιοτελείς σκοπούς. Το ΟΧΙ ήταν για να παραμείνει πλυντήριο το νησί και όχι για να αντισταθεί στις «κακές» ξένες δυνάμεις. Μάλιστα οι «φίλοι» Ρώσοι πετάνε χαρταετό και κανείς για πρώτη φορά στα ελληνικά και κυπριακά χρονικά δεν ισχυρίζεται πως «για όλα φταίνε οι Αμερικανοί»! Ακόμα και το ΚΚΕ κάνει την πάπια και στηρίζει το ΟΧΙ των Κυπρίων προφανώς γιατί θέλει να μην πειραχτούν τα ρωσικά κεφάλαια!!!

Η παράκρουση αυτή θα περάσει σε λίγες ημέρες και όλοι ή τουλάχιστον πολλοί θα δουν πως ούτε η Τρόικα ούτε η Μέρκελ είχαν τελικά τόσο άδικο όσο έδειχνε στην αρχή. Η ελληνική Κυβέρνηση πράγματι στήριξε την Κύπρο ακόμα και στις λάθος επιλογές της. Δεν σημαίνει όμως πως δεν δικαιώθηκε για τις επιλογές που έκανε για την ελληνική οικονομία και που όπως αποδεικνύεται απέτρεψαν τα χειρότερα.

*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview

#Tags: Κύπρος