, Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

Οι παχύσαρκοι καρδιοπαθείς έχουν καλύτερο προσδόκιμο ζωής

PAXYSARKOI-PAXYSARKIA_1 Το λεγόμενο «παράδοξο της παχυσαρκίας» επιβεβαιώνει μια ακόμη επιστημονική έρευνα -με ελληνική συμμετοχή- του University College του Λονδίνου. Οι παχύσαρκοι καρδιοπαθείς κινδυνεύουν λιγότερο να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με τους καρδιοπαθείς που έχουν φυσιολογικό βάρος, παρόλο που οι πρώτοι έχουν γενικά χειρότερη υγεία (π.χ. υψηλότερη χοληστερόλη ή πίεση) και συνήθως ακολουθούν λιγότερο υγιεινό τρόπο ζωής.

 Οι ερευνητές Μαρκ Χάμερ και Εμμανουήλ Σταματάκης του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό προληπτικής ιατρικής “Preventive Medicine”, εξέτασαν στοιχεία για πάνω από 4.400 ασθενείς και βρήκαν ότι όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο και, παράλληλα, είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν μέσα στην επόμενη επταετία σε σχέση με τους καρδιοπαθείς που έχουν κανονικό βάρος.

 Μια πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι γιατροί ακολουθούν πιο επιθετική θεραπεία στην περίπτωση των υπέρβαρων/παχύσαρκων ασθενών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να έχουν τελικά καλύτερο προσδόκιμο ζωής, παρόλο που το πάχος τους θεωρείται παράγοντας κινδύνου για την καρδιά.

 Πέρα όμως από αυτήν την εξήγηση, μια προηγούμενη μελέτη των ίδιων ερευνητών, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένα ποσοστό των παχύσαρκων ανθρώπων έχουν φυσιολογική υγεία και τελικά δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά τους.

Η μελέτη έδειξε τέλος ότι όσοι καρδιοπαθείς ασκούνται σωματικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και δεν καπνίζουν, έχουν μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου άσχετα με το βάρος τους. Όμως οι παχύσαρκοι ασθενείς που δεν ακολουθούν αυτές τις συμβουλές, κινδυνεύουν λιγότερο από πρόωρο θάνατο σε σχέση με τους καρδιοπαθείς φυσιολογικού βάρους που καπνίζουν και δεν ασκούνται σωματικά.

 Πρώτο Θέμα