, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Οι «τεμπέληδες» και κρατικοδίαιτοι…

 

 kefalogiannis«Επίθεση» στους επαγγελματίες συνδικαλιστές και τα «ρετιρέ» συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων και χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «τεμπέληδες» και «κρατικοδίαιτοι» έκανε από τη Θεσσαλονίκη το νούμερο δυο της Λεωφόρου Συγγρού, Μανόλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος επίσης άφησε να ανοιχτό το ενδεχόμενο στις επόμενες δημοτικές εκλογές το κόμμα του να στηρίξει το Γιάννη Μπουτάρη!

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «έχουμε συνδικάτα στα οποία 300 συνδικαλιστές, τεμπέληδες, κρατικοδίαιτοι κάθονται και κάνουν δημόσιες σχέσεις και πολιτική σε πέντε χιλιάδες εργαζομένους. Γίνεται αυτό; Δεν γίνεται! Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και στη ΔΕΗ. Η Ελλάδα αλλάζει αιώνα. Δεν μπορεί να το αποτρέψουν 25 άτομα» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης και συμπλήρωσε πως «είναι ωραία δουλειά να μαζεύονται 21 άτομα να δημιουργούν ένα σωματείο και να κάθονται. Οι έντεκα από αυτούς να συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο να ανοίγουν ένα γραφειάκι και να μας το παίζουν συνδικαλιστές επαγγελματίες. Αυτά τελειώσανε! Πρέπει όλοι να μπούμε σε μια λογική».

 Λιμενεργάτες… χιλιάδων ευρώ

Ο κ. Κεφαλογιάννης έφερε ως παράδειγμα τους εργαζόμενους στα λιμάνια της χώρας για τους οποίους διερωτήθηκε εάν «είναι λογικό άνθρωποι που έχουν κάποιους κανονισμούς λειτουργίας ή είναι σε ένα μηχάνημα δώδεκα, ενώ στο εξωτερικό είναι δυο, να παίρνουν κατά μέσο όρο 150 χιλιάδες ευρώ; Αυτό είναι αυτονόητο. Υπάρχει καμία εταιρία στον κόσμο που μπορεί να λειτουργήσει με αυτό το καθεστώς; Ως υπουργός συγκρούστηκα μαζί τους και από τις 150 χιλιάδες κατέβηκαν στις πενήντα, τα οποία επίσης είναι πάρα πολλά λεφτά. Αυτό έγινε επειδή δεν μπόρεσα να αλλάξω το νόμο και το Σύνταγμα, που προέβλεπε τότε ότι για να κάνουν τα λιμάνια ανώνυμες εταιρίες είχαν δώσει σε πολλούς εργαζομένους το βαθμό του Γενικού Διευθυντή. Έπιανες δουλειά υποτίθεται ως λιμενεργάτης και είχες τα οφέλη του Γενικού Διευθυντή. Εγώ στο υπουργείο είχα ένα Γενικό Διευθυντή ενώ στο λιμάνι υπήρχαν 320 Γενικοί Διευθυντές».

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος στο παρελθόν από το βήμα της Βουλής και από τη θέση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας είχε πει: «Πρότεινα στους λιμενεργάτες να λαμβάνουν το μισθό του αρχηγού του λιμενικού σώματος. Αρνήθηκαν. Τους ξαναπρότεινα τον μισθό υπουργού. Αρνήθηκαν. Τους είπα τον μισθό του πρωθυπουργού. Αρνήθηκαν. Ε λοιπόν τι θέλουν τον μισθό του προέδρου των ΗΠΑ»;

«Ακραία η επίταξη»

Ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε το μέτρο της επίταξης «ακραίο», συμπλήρωσε πως κανείς δεν το θέλει, υπεραμύνθηκε ωστόσο της απόφασης της κυβέρνησης να το χρησιμοποιήσει δυο φορές τις τελευταίες εβδομάδες. «Η επιστράτευση εφαρμόστηκε και στις μεταφορές και στους ναυτεργάτες. Πέρα από τα αιτήματα κάποιων κλάδων υπάρχει και η επιβίωση των νησιών. Τι θα πεις στα νησιά; Επιστρατεύουμε τα αρματαγωγά του στρατού για να πάμε φάρμακα στη Σύρο, τις Κυκλάδες και στις Σποράδες; Όσοι διαμαρτύρονται μπορούν να αφήσουν τους πολίτες να μετακινούνται δωρεάν και ας υποστεί το κόστος η εταιρία. Να δούμε ποια ρετιρέ μπορούν να επηρεάζουν τις κυβερνήσεις. Σήμερα δεν εκβιάζεται κανείς από κανένα» σημείωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Έχουμε αλλάξει αιώνα στην Ελλάδα. Η κρίση πρέπει να μας αναγκάσει να σκεφτούμε και να αναθεωρήσουμε ορισμένα πράγματα. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι πολλά από τα αιτήματα δεν είναι δίκαια και πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν τα καταφέρνει. Σήμερα όμως είμαστε σε έναν πόλεμο και πρέπει να τον κερδίσουμε. Υπάρχει ωριμότητα. Είχαμε συνηθίσει κάθε Φεβρουάριο να υπάρχουν καταλήψεις στα λιμάνια. Η κυβέρνηση συζητά τα προβλήματα και με καθαρό τρόπο προσπαθεί να βρει λύσεις» τόνισε ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας.

 Η ΝΔ και ο κυρ Γιάννης

Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει στα σενάρια που θέλουν το κόμμα του να δίνει στήριξη στο Γιάννη Μπουτάρη στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο. «Σε κάθε περιοχή που πηγαίνω ακούω την ίδια ερώτηση. Είναι μια συζήτηση που σωστά γίνεται από τους αυτοδιοικητικούς. Πλέον δεν υπάρχουν τα στεγανά που υπήρχαν παλαιότερα, δεν υπάρχουν παραταξιακές δομές. Θεωρώ τιμή να συμμετέχει κανείς στα κοινά. Όταν θα αναδειχτούν στελέχη, θα έρθουν τα κόμματα που θα κάνουν τις προτάσεις τους στις περιφέρειες και τους δήμους. Και βεβαίως στις βασικές πόλεις, όπως είναι η Θεσσαλονίκη θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Μακάρι να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι»!

Αναφορικά με τα σενάρια που θέλουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές να  μετατίθενται για το Νοέμβριο του 2015 δήλωσε πως «ως κόμμα θα είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο. Στις αλλαγές που θα κάνουμε σύντομα ως ΝΔ θα δείτε ότι θα ενισχύσουμε το κομμάτι της αυτοδιοίκησης και της αγροτιάς. Ωστόσο, μέσα στο πλαίσιο της οικονομίας έχουμε δεσμευτεί ότι την επόμενη τετραετία θα εξοικονομήσουμε 500 εκατομμύρια ευρώ. Για το λόγο αυτό οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο του 2014. Δεν πιστεύω ότι κανείς ασχολείται με αυτό το ζήτημα σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει το συνέδριό του, που θα έχει ενδιαφέρον. Η Δημοκρατική Αριστερά επίσης κάνει παρόμοιες κινήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και εμείς έχουμε επίσης συνέδρια. Όλες αυτές οι συζητήσεις θα έχουν ενδιαφέρον να γίνουν μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

Για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος ο κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε πως «δεν υπάρχει χρόνος. Ότι πρέπει να κάνουμε πρέπει να το κάνουμε γρήγορα και με αποφασιστικότητα. Έξω πάμε καλά. Πρέπει και στο εσωτερικό της χώρας να αλλάξουμε τις δομές με ριζοσπαστικό τρόπο».

Βαγγέλης Στολάκης