, Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Ομπάμα στον ναό της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ(photo)

ÄÕÔ. Ï×ÈÇ - ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÁÌÅÑÉÊÁÍÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÌÐ. ÏÌÐÁÌÁ ÓÔÏ ÍÁÏ ÔÇÓ ÃÅÍÍÇÓÅÙÓ ÓÔÇÍ ÂÇÈËÅÅÌΤον Ναό της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ, στην Δυτική Όχθη επισκέφθηκε σήμερα πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, υποδέχθηκε στην είσοδο του Ναού της Γεννήσεως ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Ο πρόεδρος Ομπάμα μετέβη στην Βηθλεέμ με λιμουζίνα, αντί με ελικόπτερο όπως προγραμματιζόταν αρχικά, λόγω μιας ισχυρής αμμοθύελλας.

Αυτό επέτρεψε στον πρόεδρο των ΗΠΑ να δει από κοντά το ψηλό τείχος ασφαλείας του Ισραήλ, το οποίο οι Παλαιστίνιοι έχουν ονομάσει “τείχος του απαρτχάιντ”, το οποίο χωρίζει την Δυτική Όχθη από το Ισραήλ.

ÄÕÔ. Ï×ÈÇ - ÅÐÉÓÊÅØÇ ÔÏÕ ÁÌÅÑÉÊÁÍÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÌÐ. ÏÌÐÁÌÁ ÓÔÏ ÍÁÏ ÔÇÓ ÃÅÍÍÇÓÅÙÓ ÓÔÇÍ ÂÇÈËÅÅÌ

Η Βασιλική της Γεννήσεως είναι το πρώτο παλαιστινιακό μνημείο που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στις 29 Ιουνίου του 2012, μια απόφαση η οποία είχε επικριθεί από τις ΗΠΑ.

Με απόφασή του στις 9 Ιουλίου του 2004, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έκρινε παράνομο το τείχος αυτό και αξίωνε την κατεδάφισή του, όπως και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Όταν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του, ο πρόεδρος Ομπάμα αναχώρησε για το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, όπου θα επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να μεταβεί στην Ιορδανία.