, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Σόιμπλε απείλησε την Κύπρο με χρεοκοπία

σοιμπλε Με μια απίστευτης σκληρότητας δήλωση που πραγματοποίησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, που κυκλοφορεί σήμερα, ο υπουργός Οικονομιών της Γερμανίας ξεκαθάρισε στην κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα υποχωρήσει κατ’ ελάχιστο στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Με τη φράση «δεν θα αφήσω κανένα και τίποτε να με εκβιάσει» έθεσε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στη σημερινή έκτακτη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

 Μάλιστα προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα λέγοντας, ότι τη αύριο το πρωί, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κύπρο η ΕΚΤ σταματάει τη χρηματοδότησε προς τις Κυπριακές τράπεζες εξέλιξη  που θα σημάνει ότι η Μεγαλόνησος σε λίγες  θα ξεμείνει από ρευστό.

Επιπλέον ο κ Σόιμπλε τόνισε πως «η Κύπρος δεν έχει από το φθινόπωρο του 2011 πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες είναι αφερέγγυες», ενώ ανέφερε ότι «οι Κύπριοι δεν μπορούν να κατηγορούν τη Γερμανία και την Ε.Ε για την κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία του νησιού 

 Η κυπριακή κυβέρνηση αλλά και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συνεδρίαζαν για πάνω από έξι ώρες, μέχρι το πρωί της Κυριακής, για να βρουν τη λύση που θα ικανοποιήσει τον Σόιμπλε και την Τρόικα. Όμως το σχέδιο το οποίο είχαν εκπονήσει μέχρι το Σάββατο το μεσημέρι φαίνεται ότι τινάζεται στον αέρα αφού δεν γίνεται αποδεκτό ούτε από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, ούτε από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ.

#Tags: Κύπρος