, Τρίτη
05 Δεκεμβρίου 2023

Ο ουρανός θα πέσει στα κεφάλια των Ιταλών

tsiami3Της Ζωής Τσιάμη*

Οι Ιταλοί ψηφοφόροι απέρριψαν πολλά περισσότερα από την επιβληθείσα λιτότητα. Πέταξαν στα σκουπίδια τον δοτό πρωθυπουργό, εκπρόσωπο του Βερολίνου και της Goldman Sachs, Μ.Μόντι και μαζί του το σάπιο πολιτικό σύστημα.

Οι συμπαθείς γείτονες το επόμενο διάστημα θα υποστούν αφόρητους εκβιασμούς. Θα τους φορτώσουν την διάλυση της ευρωζώνης, της ΕΕ, την καταστροφή του πλανήτη, ακόμη και την οργή του θεού. Ίσως αναλάβει να τους νουθετήσει η Αγία Έδρα.

Ο Μπέππε Γκρίλλο με το Κίνημα 5 Αστέρων εκπροσωπεί ότι απεχθέστερο για την εξουσία. Είναι αντισυστημικός. Εκφράζει την λογική έξω από κόμματα και ιδεοληψίες. Είναι Ιταλός και φρονεί το συμφέρον της χώρας του. Τι πιο επικίνδυνο; Έτσι, του φορτώνουν ακροδεξιές ή ακροαριστερές αντιλήψεις, του πετούν λάσπη, τον χλευάζουν, προκειμένου να μην διαταραχθεί η καθεστηκυία τάξη. Δεξιοί και Αριστεροί έχουν κάθε λόγο να του επιτίθενται. Τα μαγαζάκια τους κινδυνεύουν. Άλλωστε ποιόν εξυπηρετούν, όπως λειτουργούν με στεγανά. Είτε είσαι δεξιός υπέρμαχος του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης, είτε αριστερός υπερασπιστής των λαθρομεταναστών, του πολιορκητικού κριού της οικονομικής ολιγαρχίας. Τι είσαι χωρίς κομματική ταμπέλα; Πολίτης; Μα τότε στην κάλπη εκλέγεις και δεν επιλέγεις μεταξύ ανώδυνων σχημάτων, που παίζουν συγκεκριμένους ρόλους, στο δρώμενο της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Πως τολμά να το αμφισβητεί ο Γκρίλλο ζητώντας άμεση δημοκρατία; 

Η βούληση του λαού είναι σεβαστή εφ΄ όσον ταυτίζεται με συγκεκριμένα συμφέροντα. Ειδάλλως σύρεται ξανά στην κάλπη έως ότου συμμορφωθεί. Κάτι ανάλογο έζησαν και οι Έλληνες.

Εάν όμως υπάρξουν μιμητές του Γκρίλλο; Τότε οι χαμηλών τόνων, υπάκουοι υπήκοοι, ευπειθείς, διστακτικοί, βολεμένοι, παράσιτοι νοικοκυραίοι, με εγγενή απληστία, μικροψυχία και  μισανθρωπία, που διάγουν εν αγνοία, απεχθάνονται να αναλάβουν την ευθύνη της ζωής τους, τρώνε κουτόχορτο με την οκά, αρέσκονται στις ψευδαισθήσεις, δεν θέλουν φασαρίες, δεν έχουν φιλοδοξίες, στερούνται θάρρους, υπάρχουν για να υπηρετούν τους εκλεκτούς οι οποίοι αποφασίζουν χωρίς ενδοιασμούς,, τότε θα μπορούσαν, … άραγε τι; Ξέρουν τι θέλουν; Όχι. Είναι έτοιμοι να παλέψουν, να διεκδικήσουν, να πεθάνουν; Γιατί λοιπόν τους αξίζει κάτι καλύτερο, από το να τους μεταχειρίζονται ως μάζα αναλώσιμων ανόητων, όπως δηλαδή οι ίδιοι συμπεριφέρονται;

Μπορεί ο Γκρίλλο να ανατρέψει το πολιτικό κατεστημένο; Πιθανότατα όχι. Αν όμως δεν εξαγοραστεί ή συνθλιβεί από αυτό, ίσως αποτελέσει αφορμή για μια δεύτερη ευρωπαϊκή Αναγέννηση.

*Η κ. Τσιάμη είναι πολιτική αναλύτρια (Διεθνείς Σχέσεις –ΜΑ Intelligence & InternationalSecurity)