fbpx

, Σάββατο
14 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

Ο συνεργάτης του Παπακωνσταντίνου …μίλησε!

papakonstantinou1

Επι 8 μήνες, μέχρι τον Ιούνιο του ’11 οπότε και αντικαταστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ο  Παπακωνσταντίνου κρατούσε τη λιστα στο συρτάρι του, σύμφωνα με τον πρώην νομικό του σύμβουλο.

 Με ρυθμούς… χελώνας κινήθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απο τη στιγμή που πήρε στα χέρια του τη λίστα Λαγκάρντ, την οποία κράτησε στο συρτάρι του επι 8 μήνες, σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο νομικός του σύμβουλος Αναστάσιος Μπάνος.

 Σύμφωνα με τη Real News Που φέρνει στο φως την κατάθεση του κ. Μπάνου στους οικονομικούς εισαγγελείς, γινόταν μια κίνηση το τετράμηνο για την αξιοποίηση της λίστας.

 Κατά τον πρώην συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι τις 24 Ιανουαρίου του 2011, οπότε και έγινε σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού με τη συμμετοχή των Ηλία Πλασκοβίτη, Γιάννη Καπελέρη και τη διευθύντρια του γραφείου του Χρύσα Χατζή, είχαν δοθεί μόνο μερικά ονόματα για έλεγχο στον κ. Καπελέρη.

 Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μπάνος “δεν του είχε δοθεί το ψηφιακό μέσο, αλλά ονόματα που περιλαμβάνονταν εκεί. Ο έλεγχος που είχε διενεργήσει ο κ. Καπελέρης έδειξε ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν δικαιολογούσαν το ύψος των φερόμενων καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα”

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρά το ότι απο τον έλεγχο προέκυπτε όργιο φοροδιαφυγής, η λίστα ξανακρύφτηκε στο συρτάρι του Γ. Παπακωνσταντίνου.  Ο κ. Μπάνος αποκαλύπτει επίσης πως σε εκείνη τη σύσκεψη, αφού συζητήθηκε η προοπτική διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την παροχή στοιχείων, τέθηκε το θέμα της αξιοποίησης της λίστας και το ενδεχόμενο να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τις ελβετικές αρχές, το οποίο δεν προκρίθηκε καθώς δεν είχαν προκύψει ποινικά αδικήματα.

Χαρακτηριστικά αναφέρει : “Τα στοιχεία αυτά δεν μπορούσαν από μόνα τους να αποτελέσουν μοναδική βάση για επιβολή φόρου. Μπορούσαν όμως και έπρεπε να αποτελέσουν βάση για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα και φορολογηθέντα εισοδήματα. Ρωτήθηκα για το ποιο όργανο θα μπορούσε να κάνει τον έλεγχο. Η απάντηση μου ήταν ότι ο έλεγχος μπορούσε να διενεργηθεί είτε από το ΣΔΟΕ, είτε από ειδικό κλιμάκιο ελέγχου”.

 Παρα την εισήγηση του κ. Μπάνου, ο υπουργός είπε απλά “ναι, να γίνει έλεγχος” αλλά όπως επισημαίνει ο κ. Μπάνος, θα αποφάσιζε ο ίδιος αργότερα αν τον έλεγχο θα έκανε το ΣΔΟΕ ή το κλιμάκιο ελέγχου.

 Για να πάρει όμως αυτή την απόφαση ο κ. Παπακωνσταντίνου πέρασαν 4 μήνες ενώ είχε τη λίστα στο συρτάρι του. Ο Αν. Μπάνος ενημέρωσε, όπως του είπε ο υπουργός, τον γενικό διευθυντή Ελέγχου για τις διατάξεις που αφορούσαν τη σύσταση ειδικών κλιμακίων αλλά δεν έγινε καμία άλλη ενέργεια.

Λίγες ημέρες πριν αλλάξει υπουργός, τον Ιούνιο του 2011, ο Αν. Μπάνος ρώτησε αν υπήρχε κάποια εξέλιξη, για να πάρει την απάντηση από τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα “θα” δοθεί στο ΣΔΟΕ. Κλείνοντας την κατάθεση του ο κ. Μπάνος τονίζει ότι ο ίδιος ουδέποτε είχε οπτική επαφή με τα στοιχεία που περιέχονταν στο ψηφιακό αρχείο και ότι ποτέ ξανά δεν συζήτησε, δεν άκουσε και δεν ερωτήθηκε σχετικά με τη λίστα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.