, Τρίτη
05 Δεκεμβρίου 2023

«Πνίγεται» ξανά το Πεκίνο

pekinoΓια ακόμα μία φορά οι αρχές στο Πεκίνο κάλεσαν τους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς πυκνό νέφος έχει καλύψει την πόλη. Τα έκτακτα μέτρα, όπως το προσωρινό κλείσιμο 103 εργοστασίων και η απομάκρυνση από τους δρόμους του 30% των κυβερνητικών οχημάτων, αποδεικνύονται ανεπαρκή μπροστά σε ένα πρόβλημα που επιμένει.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιεί η αμερικανική πρεσβεία, οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM2,5 έφθασαν τα 526 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο – 20 φορές υψηλότερες από τα επίπεδα ασφαλείας που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε διάστημα 24ώρου.

Οι επίσημες μετρήσεις ήταν χαμηλότερες από τις αμερικανικές, στα 433 μικρογραμμάρια ανά κ.μ., όμως ακόμη και αυτές οι συγκεντρώσεις θεωρούνται «πολύ υψηλές».

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες που το νέφος «πνίγει» την ανατολική Κίνα, καθηλώνοντας αεροσκάφη εξαιτίας της περιορισμένης ορατότητας – παραμονές μάλιστα του νέου κινεζικού έτους – και οδηγώντας το Πεκίνο στη λήψη έκτακτων μέτρων έως αύριο, Πέμπτη.

Σύμφωνα με την China Daily, η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει οδηγήσει σε μεγάλη έξαρση αλλεργιών και αναπνευστικών προβλημάτων. «Ένα νοσοκομείο παίδων στο κέντρο του Πεκίνου αντιμετώπισε, αυτό το μήνα, 9.000 περιστατικά παιδιών με γρίπη, πνευμονία, τραχειίτιδα, βρογχίτιδα και κρίση άσθματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

 

naftemporiki.gr