, Πέμπτη
30 Νοεμβρίου 2023

Ποιος τα βάζει με την "Αττικό Μετρό";

assets_LARGE_t_420_54042085

Πρόταση για τον σταθμό Βενιζέλου καταθέτει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και συγκεκριμένα, το τοπικό παράρτημα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία ζητά να γίνει επισκέψιμος ο αρχαιολογικός χώρος, μέχρι τον επανασχεδιασμό του σταθμού. Παράλληλα, ο ΣΕΑ κάνει λόγο για την αναγκαιότητα μιας διεθνούς καμπάνιας για την προβολή του από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και το δήμο Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας πως: «Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια κίνηση θα τονώσει άμεσα την τουριστική κίνηση της πόλης, και ειδικά την κίνηση επισκεπτών στην περιοχή του σταθμού Βενιζέλου, που σήμερα υποβαθμίζεται συνεχώς, με άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα για τα καταστήματα της περιοχής».

Οι αρχαιολόγοι μιλούν για αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών της Θεσσαλονίκης για το σημαντικό εύρημα, ενώ αναφέρονται και σε προτάσεις επιστημόνων από το εξωτερικό για συνεισφορά στην προσπάθεια παραμονής των ευρημάτων στο σημείο.

Συγκεκριμένα, τονίζουν: «Δεκάδες ειδικοί βυζαντινολόγοι, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και άλλοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν δηλώσει την προθυμία τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην προσπάθεια διατήρησή του κατά χώραν εντός του σταθμού Βενιζέλου. Χιλιάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για την ιστορία της πόλης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάνω από όλα, όμως, όλοι και όλες ζητούν να δουν αυτό το σπάνιο εύρημα από κοντά».

Επίθεση στην Αττικό Μετρό

Ο ΣΕΑ κάνει λόγο για έλλειψη σοβαρότητας από την πλευρά της Αττικό Μετρό, λέγοντας: «Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για έναν γόνιμο διάλογο, η Αττικό Μετρό αρνείται να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το θέμα αυτό, αρνείται να μπει σε οποιονδήποτε διάλογο για το πώς η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει ένα μοναδικό μνημείο διαχρονίας της πόλης μέσα σε ένα σύγχρονο έργο, που θα αποτελέσει κόσμημα για τους πολίτες και πόλο έλξης επισκεπτών στην πόλη. Παρότι μιλάει για την αποτροπή ενός νέου «εμφυλίου» στην πόλη, προσπαθεί να στρέψει τους πολίτες εναντίον των αρχαιολόγων και των αρχαιολογικών ευρημάτων, παρουσιάζοντας τα τελευταία ως «ταφόπλακα» για το έργο. Επιχειρεί να πείσει τους καταστηματάρχες που αγωνιούν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους ότι εχθρός τους είναι η Αρχαιολογική Υπηρεσία!

Αν πραγματικά η Αττικό Μετρό ενδιαφέρεται για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται γύρω από την οδό Βενιζέλου, της προτείνουμε να πάρει μια γενναία απόφαση: Να συμβάλλει στη διατήρηση των αρχαιοτήτων κατά χώραν, δημιουργώντας ένα μοναδικό χώρο που θα αλλάξει την εικόνα της γύρω περιοχής. Για όσο διάστημα θα χρειαστεί μέχρι να επανασχεδιαστεί ο σταθμός Βενιζέλου (δηλαδή μέσα στους προσεχείς μήνες), προτείνουμε ο αρχαιολογικός χώρος να γίνει επισκέψιμος για τους πολίτες και τους τουρίστες. Ταυτόχρονα με την ανάληψη μιας διεθνούς καμπάνιας για την προβολή του από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού και το Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι βέβαιο ότι μια τέτοια κίνηση θα τονώσει άμεσα την τουριστική κίνηση της πόλης, και ειδικά την κίνηση επισκεπτών στην περιοχή του σταθμού Βενιζέλου, που σήμερα υποβαθμίζεται συνεχώς, με άμεσα ευεργετικά αποτελέσματα για τα καταστήματα της περιοχής».

Και η ανακοίνωση κλείνει, αναφέροντας: «Ο σεβασμός και η ανάδειξη της ιστορίας μιας πόλης, δεν είναι παρελθοντολογία ή «βίτσιο» της επιστημονικής κοινότητας. Αποτελεί ταυτόχρονα μια άμεση πρόταση βιώσιμης ανάπτυξης, που δεν χρειάζεται ούτε υπέρογκα ποσά, ούτε ατέρμονα χρονοδιαγράμματα για να επιτευχθεί».