, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Που θα πάει ο Πάπας αφού παραιτηθεί…

o_papasΟ πάπας Βενέδικτος ο 16ος “δεν θα έχει λόγο” στη διαδικασία επιλογής του διαδόχου του, σύμφωνα με δήλωση του αδελφού του, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση χθες για παραίτησή του στα τέλη του μήνα, που προκάλεσε σοκ στον καθολικό κόσμο.

Ο αδελφός του Πάπα, Γκέοργκ Ράτσιγκερ, είπε στο BBC ότι «όπου τον χρειάζονται θα είναι διαθέσιμος, αλλά δεν θα θελήσει να αναμειχθεί στις υποθέσεις του διαδόχου του».

Ο πάπας Βενέδικτος ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου, μετά από οκτώ χρόνια ως προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς δεν έχει πλέον τη δύναμη να εκπληρώσει τα καθήκοντά του στα 85 του χρόνια.

Το Βατικανό αναμένει ο νέος Πάπας να έχει εκλεγεί πριν το Πάσχα από το κογκλάβιο στο οποίο συμμετέχουν 117 καρδινάλιοι.

Οι υποψήφιοι

Σύμφωνα με αναλυτές, οι ευρωπαίοι υποψήφιοι εξακολουθούν να είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους για τη διαδοχή, ωστόσο δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και υποψηφιότητες με μεγάλες πιθανότητες εκλογής από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική, όπου ζει το 42% των καθολικών σε όλο τον κόσμο.

«Ίσως να είναι καιρός για έναν μαύρο Πάπα ή έναν Ασιάτη ή έναν Λατινοαμερικάνο», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος της Γουατεμάλας Όσκαρ Ζούλιο Βιάν Μοράλες. 

Οι καρδινάλιοι ενδέχεται επίσης να επιλέξουν έναν νεότερο Πάπα από τον Βενέδικτο, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ήταν ήδη 78 ετών.

 «Στην Ευρώπη, η Εκκλησία ψάχνει μία νέα σχέση με την κοινωνία. Σε πολλές χώρες στην Ασία και την Αφρική, παρατηρείται μία μεγάλη επέκταση», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος της Βιέννης Κρίστοφ Σόνμπορν.

Μετά την παραίτησή του, ο Πάπας θα αποσυρθεί στην επίσημη κατοικία του στο Καστέλ Γκαντόλφο, όπως ανακοίνωσε το Βατικανό, ενώ στη συνέχεια θα μετακομίσει σε ένα μοναστήρι «για μία περίοδο προσευχής και περισυλλογή.