, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόστιμα 1,4 εκ. ευρώ για παράνομα ΙΧ με ξένες πινακίδες

BG

Στο ποσό των 1.444.049 ευρώ ανέρχονται τα βεβαιωθέντα πρόστιμα για απλές τελωνειακές παραβάσεις οχημάτων το 2012, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Συμεών Κεδίκογλου, για την παράνομη κυκλοφορία Ι.Χ. με ξένες πινακίδες και την καταγγελία περί «βουλγαροποίησης» οχημάτων μεγάλου κυβισμού. 

Ο υφυπουργός επιβεβαιώνει ότι τον εν λόγω φαινόμενο παρουσιάζει αυξημένο ποσοστό παραβατικότητας και γι’ αυτό έχει δοθεί σε όλες τις Περιφερειακές και Επιχειρησιακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ επικαιροποιημένος οδηγός ελεγκτικών επαληθεύσεων.

Πρόσφατα, επίσης, στις 18.01.2013, εκδόθηκε και εγκύκλιος διαταγή για τη διενέργεια εξειδικευμένων ελέγχων σε ΕΙΧ οχήματα που φέρουν πινακίδες κυρίως γειτονικών χωρών (βουλγαρικές, ρουμανικές).

Κατά τη διάρκεια του 2012 έγιναν 110 έλεγχοι, εντοπίστηκαν 55 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 55 απλές τελωνειακές παραβάσεις.

«Σε όλες τις περιπτώσεις παραβάσεων τα οχήματα δεσμεύονται και τα επιβληθέντα πρόστιμα διαβιβάζονται για καταλογισμό και είσπραξη στα αρμόδια τελωνεία», τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.