, Παρασκευή
01 Δεκεμβρίου 2023

ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Σε δεύτερο γύρο οδηγείται η εκλογή νέου προέδρου στην Κύπρο, παρά την άνετη επικράτηση του υποψηφίου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, στον πρώτο γύρο.  Παρά τη διαφορά, ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον Σταύρο Μαλά, καθώς δεν συγκτρωσε το απαιτούμενο 50% των ψήφων.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε ποσοστό 91,11%, που ανακοινώθηκαν από το υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, ο β’ γύρος είναι πλέον βέβαιος, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει ποσοστό 45,08%, ο Σταύρος Μαλάς 27,05% και ο Γιώργος Λιλλήκας 24,94%.

Αντίθετα, τα αποτελέσματα των exit polls, που δημοσιεύτηκαν στις 18:00, όταν έκλεισαν οι κάλπες, ήταν:

– ΡΙΚ: Αναστασιάδης: 49,6%-52,6% (Μέση τιμή: 51,10%), Μαλάς: 25,8%-28,8% (Μέση τιμή: 27,30%) Λιλλήκας: 17%- 19% (Μέση τιμή: 18%)
– ΣΙΓΜΑ: Αναστασιάδης: 49%-52,6%, Μαλάς: 24%-27%, Λιλλήκας: 19%- 22%
– ΑΝΤ1: Αναστασιάδης: 48%-52%, Μαλάς: 23,5%-26,5%, Λιλλήκας: 19,5%-22,5%
– MEGA: Αναστασιάδης: 49%-52%, Μαλάς: 23,6%- 26%, Λιλλήκας: 20%-22,5%

Οι υπόλοιποι οκτώ υποψήφιοι αναμένεται να περιοριστούν σε ποσοστά από 2,5% ως 4%.

Την ίδια ώρα, στο υψηλότερο ποσοστό (17,6%), σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αναμετρήσεις, έφτασε η αποχή. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης, δήλωσε ότι στη σημερινή εκλογική διαδικασία ψήφισε το 82,84% των ψηφοφόρων, σε σύγκριση με το 89,62% στις προεδρικές εκλογές του 2008.

Στη Λευκωσία ψήφισε το 81,82%, στη Λεμεσό το 83,24%, στην Αμμόχωστο το 83,86, στη Λάρνακα το 84,01% και στην Πάφο το 84% των ψηφοφόρων. Στο εξωτερικό, όπου για πρώτη φορά στήθηκαν κάλπες, έχει ψηφίσει το 80% των ψηφοφόρων. Δικαίωμα ψήφου είχαν 545.189 εκλογείς.

Σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, τρία προβλήματα προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Το πρώτο είχε να κάνει με κόκκινη πέννα που βρέθηκε σε θάλαμο ψηφοφορίας, το δεύτερο με φωτογράφηση ψηφοδελτίου, ενώ κάποιοι έστελναν σε κινητά τηλέφωνα αποτελέσματα δημοσκόπησης, η οποία ήταν ψευδής.

Δηλώσεις των βασικών υποψηφίων μετά την άσκηση του εκλγικού τους δικαιώματος

«Καλώ όλους να συμμετέχουν στη συγγραφή της Ιστορίας» δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, που ψήφισε στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου στη Λακατάμια.

Μετά την ψηφοφορία, ο κ. Μαλάς σε δηλώσεις του κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στη «συγγραφή της Ιστορίας», δηλώνοντας αισιόδοξος για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Αναστασιάδης: «Ψήφος πέρα από κόμματα και ιδεολογίες»

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε λίγο μετά τις 9:30 το πρωί ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγο, τις κόρες και τα εγγόνια του, ο κ. Αναστασιάδης ψήφισε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού. «Σήμερα» ανέφερε, «είναι η μέρα που ο λαός αποφασίζει, αποφασίζει έχοντας μπροστά του τις πιο κρίσιμες εκλογές» εκλογές, πρόσθεσε, οι οποίες θα καθορίσουν θέματα όπως η οικονομία, τα προβλήματα που απασχολούν τον κάθε Κύπριο πολίτη, αλλά και το εθνικό πρόβλημα.

Λιλλήκας: Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Κύπρου

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, έφθασε στο Λύκειο Ακροπόλεως στις 09:45 για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Βαρβάρα και το γιο του Ορφέα. Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε: Σήμερα είναι η μέρα των πολιτών. Η εξουσία ανήκει στα χέρια των πολιτών. Αυτοί δίνουν νόημα και περιεχόμενο στη Δημοκρατία. Με την απόφασή τους θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία της πατρίδας μας και στο εθνικό θέμα και στην οικονομία.

Ανησυχία για ενδεχόμενο χτύπημα των Anonymous

Την ίδια ώρα, το γνωστό γκρουπ ακτιβιστών Anonymous προειδοποίησε ότι θα «χτυπήσει» τους server του υπουργείου Εσωτερικών, όπου θα γίνεται η καταγραφή των ψήφων, με στόχο να δημιουργήσει χάος. Η πληροφορία εξετάζεται από την Αστυνομία αλλά, όπως δήλωσε ο αρχηγός, Μιχάλης Παπαγεωργίου, δεν είχε παρατηρηθεί οποιαδήποτε κίνηση έως το μεσημέρι.

Πηγή:protothema.gr