, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

MONO ΣΤΗΝ "Κ" Ο ΔΗΜΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗ …ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ

τουαλέτες5

Του Βαγγέλη Στολάκη

Σπασμένες λεκάνες και νιπτήρες, βρωμιά και δυσωδία συναντά κανείς όταν επισκεφτεί ένα από τα δημόσια αποχωρητήρια της πόλης. Εάν βέβαια τα ρολά δεν είναι κατεβασμένα… Και όλα αυτά, την ώρα που η διοίκηση του κεντρικού δήμου επιδιώκει να δώσει στην πόλη έναν ευρωπαϊκό… αέρα και o Γιάννης Μπουτάρης έχει βάλει στοίχημα να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η διοίκηση του δήμου προσανατολίζεται στην ανάθεση των δημόσιων αφοδευτηρίων σε ιδιώτες.

Μιλώντας στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς παραδέχεται πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αναφορικά με τη λειτουργία των δημοτικών τουαλετών. «Τα δημόσια WC είναι απαξιωμένα και διαλυμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί τις νυχτερινές κυρίως ώρες παραβατικά στοιχεία βάλλουν εναντίον των ειδών» σημειώνει μεταξύ άλλων. Ο ίδιος σχολιάζει πως το προσεχές διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να επισκευαστούν τα δημόσια αφοδευτήρια, αφού πρώτα αυτά σφραγιστούν. «Θα τα κλείσουμε και θα τα επισκευάσουμε. Ήδη έχουν υπάρξει σχετικές συζητήσεις με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Κουράκη, ενώ έχει εγκριθεί και ανάλογος προϋπολογισμός. Το ζήτημα που θα μας απασχολήσει βέβαια στη συνέχεια είναι το πως αυτά θα προστατευτούν. Σκέφτομαι πως ίσως ήταν καλό να κλείνουν με ρολά ασφαλείας στο εξωτερικό τους τμήμα και να μη λειτουργούν από κάποια ώρα και μετά» καταλήγει ο κ. Παπάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, προβλέπεται πίστωση 120.000 ευρώ για προμήθεια υλικών συντήρησης και επισκευής κτιρίων, ενώ ένα τμήμα θα δαπανηθεί για αγορά υλικών συντήρησης εργοταξίων καθαριότητας και αφοδευτηρίων. Μάλιστα, υπάρχει εισήγηση από υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου να ανατεθεί η λειτουργία των δημόσιων αποχωρητηρίων σε ιδιώτη-εργολάβο. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξετάζει την καθολική συντήρηση των δημοτικών WC από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, την πλήρη ανακατασκευή τους ή την ανάθεση του έργου σε ιδιώτη εργολάβο που θα προκύψει από ανοικτό διαγωνισμό.

τουαλέτες4

«Βρωμάει η περιοχή»

Σήμερα η εικόνα των δημόσιων ουρητηρίων, όσων δηλαδή εξακολουθούν και λειτουργούν, είναι απογοητευτική. Λεκάνες και νιπτήρες είναι σπασμένοι, χαρτί υγείας δεν υπάρχει, οι τουαλέτες είναι βρώμικες, όπως και ο χώρος γύρω από αυτές ενώ η δυσωδία, σε περιοχές όπου υπάρχουν τουαλέτες, είναι έντονη ακόμα και στα διαμερίσματα των τελευταίων ορόφων. «Σπάνια βλέπουμε υπαλλήλους του δήμου να έρχονται και να καθαρίζουν τις τουαλέτες. Βρωμάει όλη η περιοχή. Τουλάχιστον ας τις κλείσουν τελείως. Είναι προτιμότερο οι τουρίστες να τις βρίσκουν κλειστές παρά να αντικρίζουν αυτές τις εικόνες» σχολιάζει στην «Κ» ιδιοκτήτης περιπτέρου απέναντι από τις δημοτικές τουαλέτες στην περιοχή του Βαρδάρη. Οι εν λόγω τουαλέτες παραμένουν κλειστές, ενώ για το ζήτημα ενημέρωσε το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας και δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Κώστας Καζαντζίδης.

Δημότες και τουρίστες αναγκάζονται να επισκέπτονται καταστήματα, όχι μόνο εστίασης, προκειμένου να πάνε στην τουαλέτα, καθώς τα δημόσια ουρητήρια είναι… απλησίαστα ή κλειστά. «Πολλές φορές επισκέπτες καταστημάτων ζητούν να πάνε τουαλέτα. Η σημερινή εικόνα των δημόσιων τουαλετών σε καμία περίπτωση δεν τιμά τη Θεσσαλονίκη. Έχουμε θέσει το θέμα πολλές φορές σε συσκέψεις με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, ωστόσο ακόμα περιμένουμε να πάρουν σχετικές αποφάσεις. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να τους ρωτήσουμε: τι υλικά χρειάζεστε, να σας τα φέρουμε εμείς και να κατασκευάσετε τις τουαλέτες» αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κώστας Χαντζαρίδης.

Παραβατική συμπεριφορά

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν και τα φαινόμενα παραβατικών συμπεριφορών σε χώρους των δημοσίων τουαλετών. «Στο παρελθόν έχουν βρει μέχρι και νεκρό μέσα στις τουαλέτες» σημειώνει κάτοικος της Εγνατίας, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, όπου υπάρχουν δημόσια αφοδευτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα στα εν λόγω ουρητήρια και μπροστά στα μάτια πολιτών έμποροι ναρκωτικών συνδιαλέγονται με χρήστες, ενώ ο εκεί χώρος πολλές φορές μετατρέπεται σε αποθήκη λαθραίων τσιγάρων. Σήμερα, στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης από τις 13 δημοτικές τουαλέτες που υπάρχουν, λειτουργούν μόλις οι επτά με προσωπικό του δήμου. Συγκεκριμένα δημοτικές τουαλέτες συναντά κανείς στην πλατεία Δημοκρατίας στο Βαρδάρη, στον Πύργο του Τρυγωνίου, στις οδούς: Γενναδίου, Μπαλάνου, Καρύπη, Ασκητού, Πέτρου Συνδίκα και Μάρκου Μπότσαρη, όπως επίσης στην πλατεία Αριστοτέλους, το πάρκο Ξαρχάκου, το Λευκό Πύργο, το πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην περιοχή της Κάτω Τούμπας και το πάρκο της Νέας Ελβετίας. Η τουαλέτα στην Πλατεία Βαρδαρίου παραμένει κλειστή λόγω εργοταξίου μετρό. Κλειστή παραμένει και η τουαλέτα στο Πάρκο Ξαρχάκου διότι δεν δόθηκε οριστική λύση σε θέματα ασφάλειας των εγκαταστάσεων κατά τις βραδινές ώρες . Δυο δημοτικά WC (στις οδούς Ασκητού και οδού Καρύπη) έχουν εκμισθωθεί σε ιδιώτες, δυο είναι προσαρτήματα δημοτικών αναψυκτηρίων που έχουν εκμισθωθεί σε ιδιώτες επιχειρηματίες (Πάρκο Ν. Ελβετίας, Π. Συνδίκα στη Ν. Παραλία) και επτά λειτουργούν με προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας.

Αγνοούν την ύπαρξή τους

Και ενώ οι δημόσιες τουαλέτες τείνουν να εξαφανιστούν από την πόλη, όχι μόνο οι Θεσσαλονικείς αλλά και οι δημοτικοί υπάλληλοι αγνοούν την ύπαρξή τους. Από την πλευρά του πάντως, ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας σχολιάζει πως «οι τουαλέτες καθαρίζονται και φυλάσσονται από υπαλλήλους της καθαριότητας. Δεν είναι τόσο αποκρουστική η εικόνα, όπως πολλοί ισχυρίζονται». Ο ίδιος τονίζει πως εντός του έτους αναμένεται να ανακατασκευαστούν όλα τα δημόσια ουρητήρια του δήμου και θα χωροθετηθούν υπέργεια ατομικά WC για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και πως ο δήμος θα πρέπει να είναι έτοιμος σε αυτό τον τομέα το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο. Ερωτώμενος για ποιο λόγο οι τουαλέτες δεν λειτουργούν τις Κυριακές, ο κ. Παπάς υποστηρίζει πως «δεν λειτουργούν διότι δεν επαρκεί το προσωπικό. Οι υπερωρίες και τα Κυριακάτικα έχουν περιοριστεί σημαντικά από την πάρεδρο». Από την πλευρά του, ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Κώστας Καζαντζίδης τονίζει ότι «η εικόνα των δημόσιων τουαλετών είναι αποκρουστική. Στο παρελθόν μάλιστα είχαμε βρει και πτώμα. Επί διοίκησης Παπαγεωργόπουλου είχαμε φροντίσει να υπάρχουν σε όλα τα αποχωρητήρια υπάλληλοι του δήμου υπεύθυνοι για τη φύλαξη και την καθαριότητά τους. Οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι καθαροί και ανοιχτοί όλο το εικοσιτετράωρο».