Σε καθεστώς προστασίας…

MANOLADAΕντολή να τεθούν σε καθεστώς προστασίας οι 35 τραυματίες της Μανωλάδας έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ενώ με εγκύκλιό του δίνει οδηγίες προς τους Εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών για εντατικοποίηση ελέγχων προστασίας της εργασίας ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων, καθώς και της παραβίασης ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Τέντες παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας Ηλείας να εκδώσει πράξη με την οποία να χαρακτηρίζονται οι 35 τραυματίες αλλοδαποί «θύματα εμπορίας ανθρώπων». Ο χαρακτηρισμός αυτός των 35 τους θέτει -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία – σε καθεστώς προστασίας, ενώ παράλληλα απαγορεύεται η απέλασή τους. Επίσης, η πράξη αυτή της Εισαγγελίας θα επιδοθεί στους ίδιους τους 35 αλλοδαπούς και στις αρμόδιες αρχές, όπως είναι η Ελληνική Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών κ.λπ.

Παράλληλα, ο κ. Τέντες εξέδωσε εγκύκλιο (στο πνεύμα των σχετικών εγκυκλίων των προκατόχων του Γ. Σανιδά και του αείμνηστου Ευαγ. Κρουσταλάκη) προς τους προϊστάμενους των Εισαγγελιών Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας και ζητεί να δραστηριοποιηθούν δυναμικά σε περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων κακομεταχείρισης εργαζομένων Ελλήνων και αλλοδαπών, παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας κ.λπ.

Αναλυτικότερα, η εγκύκλιος του κ. Τέντε στάλθηκε στους συναδέλφους του με αφορμή ένα πλέγμα γεγονότων και φαινομένων που απασχολούν και πλήττουν την ελληνική κοινωνία και παραβιάζουν παράλληλα βασικές συνταγματικές αρχές. Τα φαινόμενα αυτά είναι η κακομεταχείριση ημεδαπών και αλλοδαπών (για την οποία μάλιστα εκφράζονται παράπονα από διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις), η παράβαση πλειάδας κανόνων του εργατικού δικαίου, ιδίως σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών εργαζομένων, αλλά και ημεδαπών μισθωτών και η μη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας κατά την εργασία, τόσο από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και από τον δημόσιο τομέα.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται στην εγκύκλιό του την συνταγματική εκείνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας, αλλά και τη συνταγματική υποχρέωση που έχουν όλα τα κρατικά όργανα για να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου. Οι συνταγματικές αυτές αρχές, επισημαίνει ο κ. Τέντες, απευθύνονται προεχόντως μάλιστα, στους εισαγγελικούς λειτουργούς, αποστολή των οποίων είναι και η προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη.

Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητεί από τους εισαγγελείς του κράτους να δραστηριοποιηθούν, όσο είναι δυνατόν εντονότερα και δυναμικότερα, για την τήρηση της συνταγματικής αρχής της προστασίας της αξίας του ανθρώπου από όλα τα κρατικά όργανα που ευρίσκονται στην περιοχή της αρμοδιότητάς τους, ενώ ζητεί να δείξουν οι συνάδελφοί του την προσήκουσα αυστηρότητα για την πρόληψη ή την καταστολή φαινομένων που «ευτελίζουν τον άνθρωπο και προσβάλλουν τη δημοκρατική και πολιτισμένη μας κοινωνία».