, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Στα σκουπίδια αργήσαμε αλλά τα καταφέραμε!

papas-thanasisΤου Θανάση Παππά*

Ήταν αντιληπτό πως η Αυτοδιοίκηση είχε ανάγκη από ευρύτερες αλλαγές τόσο ως προς τη δομή, όσο και προς τη λειτουργία της, προκειμένου να μεταβεί στη νέα εποχή και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.

Η προγραμματική δέσμευση της Πρωτοβουλίας και οι πρωτοβουλίες –δράσεις της διοίκησης και του δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη ανοίγουν ορθάνοιχτα τα παραθυρόφυλλα της δημαρχίας στους δημότες και ταυτόχρονα τα κλείνουν ερμητικά τόσοσε μια πεπαλαιωμένη λογική περασμένων δεκαετιών, που δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις επερχόμενες εξελίξεις στην κοινωνία, όσο και στις δομές παραγωγής οικονομικών σκανδάλων που έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό.

Αυτό το πλαίσιο λειτουργίας εγκαθιδρύθηκε και στον τομέα της καθαριότητας- ανακύκλωσης, το οποίο μπολιάστηκε με μια  τεχνοκρατική ματιά, όπως άλλωστε γίνεται στους χώρους εργασίας και της παραγωγής, χωρίς πολιτικαντισμούς και πελατειακή λογική.

Οι δομικές αλλαγές και οι ρήξεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν στον αντίποδα των πρακτικών, που οδήγησαν στην κατάσταση που παρέλαβε η δημοτική αρχή, κατάσταση ασύλληπτη στα όρια πλήρους κατάρρευσης. Σηματοδότησαν αυτές την αποφασιστικότητά της για μη συμφιλίωση με την αναποτελεσματικότητα, την αναποφασιστικότητα και τις παθογένειες του παρελθόντος με στόχευση την απόδοση στους δημότες ενός σύγχρονου, ευέλικτου, αποτελεσματικού όσο και οικονομικού συστήματος καθαριότητας. 

Τα συστατικά στοιχεία αυτής της πολιτικής είναι:

Αναδιάρθρωση δομών κι ενοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας, εξυγίανση συστήματος προμηθειών- υπερωριακής απασχόλησης με επίτευξη οικονομίας κλίμακας, εκσυγχρονισμός υποδομών του σταθμού μεταφόρτωσης που ήταν απαξιωμένος και χωρίς άδεια λειτουργίας από την Περιφέρεια, επείγουσα αναστήλωση του μηχανολογικού εξοπλισμού με επισκευές και συντηρήσεις ενός παρατημένου στόλου, δημιουργία γραφείου κίνησης ,εισαγωγή της ανακύκλωσης ως ουσιαστικό στοιχείο πολιτικής διαχείρισης αστικών απορριμμάτων κ.α .

Πολιτικής που αποδίδει πλέον, με καθυστέρηση βέβαια και αρνητικές συνέπειες για εμάς και κυρίως για την πόλη, που ήταν εν τούτοις ανθρωπίνως αδύνατον να υπερνικηθούν αφού τα σωρευμένα προβλήματα και οι αγκυλώσεις ετών ήταν  αδύνατον να επιλυθούν ακαριαία.

Σήμερα με τη κατάσταση στην καθαριότητα βελτιούμενη, στην ανακύκλωση ελπιδοφόρα και με σχεδιασμό για το αύριο σε υλοποίηση (4η πρέσα και περιβαλλοντική εξυγίανσης ΣΜΑ, προμήθεια νέων τρακτόρων και κιβωτίων μεταφοράς, προμήθεια νέων απορριμματοφόρων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, σαρώθρων με χρηματοδότηση αποκλειστικά από κοινοτικούς πόρους κ.α) έχουν τεθεί οι βάσεις για εξυπηρέτηση της καθαριότητας της Θεσσαλονίκης μεσο-μακροπρόθεσμα, χωρίς προβλήματα και μακριά από το καθεστώς ασφυξίας και ανυποληψίας που παραλάβαμε.

Ορισμένοι βέβαια πίστευαν πως οι λύσεις ήταν απλές και εύκολες, χρονικά σύντομες, όσο ίσως διαρκεί η αγόρευση στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι αυτοί που για να ανέβουν στο βουνό ψάχνουν τη κατηφόρα…  

* Ο κ. Παππάς είναι αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης