, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Θρίλερ με το Eurogroup…

eurogroup4

Δεν ξεκίνησαν ακόμη οι εργασίες του Εurogroup για την Κύπρο, παρά τις ανακοινώσεις λίγο πριν. Νωρίτερα, πληροφορίες έφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να μην αποδέχεται συμφωνία που θα προβλέπει ότι η Κύπρου θα φορτωθεί τα 9 δισ. που έλαβε η Λαϊκή από τον ΕLA, όπως επιμένει το ΔΝΤ.

Μάλιστα, πληροφορίες που μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να είπε προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του και την Διευθύντρια του ΔΝΤ: «Εγώ σας στέλνω τη μια πρόταση, δεν την δέχεστε. Σας στέλνω την άλλη, το ίδιο. Τι θέλετε άλλο να κάνω. Θέλετε να με αναγκάσετε να παραιτηθώ; Αν το θέλετε, πέστε το μου».

Παράλληλα, πηγή του Προεδρικού την οποία επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωνε πως οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες είναι σε ένα κομβικό σημείο που πρέπει να υπερπηδηθεί.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έχει παγώσει το θέμα της πώλησης στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ύστερα από σχετική οδηγία του Νίκου Αναστασιάδη.

Το θέμα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτελέσει μέρος μιας ενδεχόμενης συνολικής συμφωνίας επί της δανειακής σύμβασης της Κύπρου απόψε στο Eurogroup.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία, υπουργοί αλλά και οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο και είναι σε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.