, Παρασκευή
22 Σεπτεμβρίου 2023

Στην ουρά για τον… Μέγα Αλέξανδρο

aleΡεκόρ επισκεπτών σημείωσε η έκθεση «Μέγας Αλέξανδρος: 2.000 χρόνια θησαυρών» η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο του Σίδνεϊ

«Η προσέλευση επισκεπτών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο» δήλωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φρανκ Χάγουορθ, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως η ανεπανάληπτη έκθεση λήγει στις 28 Απριλίου.

Πάνω από 400 εκθέματα

Η μεγάλη έκθεση υπό τον τίτλο «Μέγας Αλέξανδρος: 2000 χρόνια θησαυρών» περιλαμβάνει περισσότερα  από 400 αντικείμενα, όπως κράνη, αγάλματα, ταπισερί και πολλά άλλα έργα τέχνης τα οποία μεταφέρθηκαν από το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης.

Ανάμεσα στα λάφυρα βρίσκεται και ένα άγαλμα της Κλεοπάτρας Ζ΄, της τελευταίας βασίλισσας της Αιγύπτου, από γυαλιστερό μαύρο βασάλτη,  καθώς και ένα άγαλμα της πάλης του Ηρακλή με το λιοντάρι της Νεμέας του 2ου αιώνα μ.Χ..

Ο αυστραλός ιστορικός Καθηγητής Κεν Σίντι ανέφερε ότι η έκθεση αυτή είναι μοναδικό θέαμα για την Αυστραλία. «Η έκθεση του Μεγάλου Αλέξανδρου φέρνει στο Σίδνεϊ μερικούς από τους πιο γνωστούς θησαυρούς από την αυλή του και τις πόλεις που κατέκτησε ο μεγάλος στρατηλάτης και οι άντρες του», συμπλήρωσε.

«Η αυτοκρατορία που δημιούργησε ο Μέγας Αλέξανδρος, η οποία ξεκινούσε από τη Μεσόγειο και έφτανε μέχρι την Ινδία, ενώνοντας τρεις ηπείρους, είναι μοναδική στην ιστορία και δημιουργήθηκε μέσα σε λίγα μόνο χρόνια»,  είπε ο Καθηγητής προσθέτοντας: «Παρά το θάνατό του στα 32 του χρόνια, τα επιτεύγματα του επιζούν μέχρι σήμερα».