, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

Στυλιανίδης: «Δε μας απασχολεί η παράταση των αιρετών»

stulianidis3Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, που σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ρόδο σημείωσε ότι η παράταση της θητείας των αιρετών δε βρίσκεται στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Σημείωσε, όμως, πως έχει «στα χέρια» του την πρόταση του προέδρου της ΕΝΠΕ, όπως και εκείνης της ΚΕΔΕ από το Συνέδριό της στην Εκλογική Περιφέρειά του, στις αρχές του 2012.

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, στο «καυτό» αυτό σημείο, στις τάξεις της ΕΝΠΕ υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές απόψεις, με επικρατούσα αυτή που ρίχνει το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση· είναι άλλωστε χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαρίδη, που είπε «ας αποφασίσουν μόνοι τους». Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ -στο Συνέδριο της Κομοτηνής- υιοθέτησε κατά πλειοψηφία ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο ζητούν να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές στο τέλος της τετραετίας, το 2015 (μαζί με τις ευρωεκλογές). Τότε, την πρόταση είχε ρίξει στο τραπέζι ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, την οποία επανέλαβε μερικούς μήνες αργότερα από την ΠΕΔΑ.

Οι τέσσερις τάσεις της ΕΝΠΕ

Υπέρ της παράτασης τάσσονται δύο: οι περιφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης και Ιονίων Νήσων Σπύρος Σπύρου. Ουδέτεροι εμφανίζονται οι περιφερειάρχες: Αττικής Γιάννης Σγουρός, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς. Ναι μεν, αλλά, δηλώνουν οι περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής και Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης. Στην κατηγορία δε γνωρίζω – δεν απαντώ ανήκει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο ρόλος των κομμάτων

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθεί να πείσει τόσο τους «συνεταίρους» Αντώνη Σαμαρά και Φώτη Κουβέλη για παράταση της θητείας των αιρετών, καθώς πιέζεται από τους «πράσινους αυτοδιοικητικούς» που βλέπουν τα ποσοστά του κόμματος σε μονοψήφια νούμερα (στις δημοσκοπήσεις) και φοβούνται πως θα χάσουν στις εκλογές του 2014. Θεωρούν πως εάν παραταθεί η θητεία, τότε ίσως να έχουν καταφέρει να έχουν ανατρέψει το κλίμα που υπάρχει στους δήμους και στις περιφερειές τους κατά της «πράσινης» σημαίας.

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, από την άλλη πλευρά, δε το συζητούν και τονίζουν με κάθε ευκαιρία πως «είναι θεσμικό πραξικόπημα η παράταση της θητείας».