, Τρίτη
05 Δεκεμβρίου 2023

Συγχωνεύονται δύο μουσεία της Θεσσαλονίκης

makedoniko_mouseio_sigxronis_texnis_01
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης

Τη συγχώνευση των δύο μουσείων σύγχρονης τέχνης της Θεσσαλονίκης, του Κρατικού (ΚΜΣΤ) και του Μακεδονικού (ΜΜΣΤ)  ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού  κ. Κώστας Τζαβάρας,  σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζαβάρας χαρακτήρισε “αδιανόητο να υπάρχουν δύο Μουσεία με το ίδιο αντικείμενο στην ίδια πόλη” και πρόσθεσε: “Με τη συνένωσή τους, δημιουργείται ένας εξωστρεφής θεσμός που θα καταλήξει στη δημιουργία του μεγαλύτερου Μουσείου της Ελλάδας και ενός από τα μεγαλύτερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης στην Ευρώπη.”

Στη συγχώνευση δεν θα περιληφθεί το Μουσείο Φωτογραφίας,  το οποίο θα λειτουργήσει ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο. 

Ο υπουργός, αναφέρθηκε και  στη διοργάνωση της 10ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας λόγο για “μία μεγάλη γιορτή πολιτισμού με επίκεντρο το βιβλίο, δεκάδες εκδηλώσεις, τουλάχιστον 30 διεθνείς συμμετοχές και την ενθάρρυνση να συμμετάσχουν όλοι οι Έλληνες εκδότες”.

Το υπουργείο – σε συνεργασία με 18 εποπτευόμενους φορείς του πολιτισμού –  οργανώνει  ένα συγχρονισμένο πρόγραμμα 200 εκδηλώσεων, οι οποίες  θα ξεκινήσουν πριν ανοίξει η αυλαία της έκθεσης, στέλνοντας μηνύματα στο διεθνή περίγυρο.

“Αυτή την προσπάθεια δεν θα τη μονοπωλήσει το υπουργείο”, είπε ο κ. Τζαβάρας.” Θα υπάρχει συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και τον κόσμο των εκδοτών όπως είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και η Ένωση Εκδοτών Βορείου Ελλάδας.  Δεν θα αποκλείσουμε κανέναν από τη συμμετοχή.”

Η τιμώμενη χώρα για το 2013 θα είναι η Μεγάλη Βρετανία, χώρα με μεγάλη λογοτεχνική παράδοση που κατέχει την πρώτη θέση στο ποσοστό μεταφράσεων στην Ελλάδα,  και η θεματική έκθεση θα είναι αφιερωμένη στον Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή την επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννησή του. Παράλληλα,  ο Δήμος ετοιμάζει αφιέρωμα με θέμα «Κύριλλος και Μεθόδιος» σε ξεχωριστό περίπτερο μέσα στην έκθεση,  όπου θα παρουσιαστεί φωτογραφική έκθεση κειμηλίων, η οποία στη συνέχεια θα ταξιδέψει στις χώρες όπου έδρασαν οι Θεσσαλονικείς ιεραπόστολοι.