, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Συνεχίζεται το κύμα φοροελέγχων

foroiΕντατικοί είναι οι έλεγχοι που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να ενισχυθούν τα δημόσια έσοδα, καθώς μόνο τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν 1.656 έλεγχοι για την είσπραξη ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο, από τους ελέγχους αυτούς βεβαιώθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ φορολογικά έσοδα, ενώ εισπράχθηκαν 8 εκατ. ευρώ (δηλαδή το 20%).

Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμη ότι συνεχίζεται ο χαμηλός βαθμός ανταπόκρισης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στην υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, με αποτέλεσμα ο ένας στους τέσσερις υπόχρεους να υποβάλλει δήλωση.

Ο στόχος πάντως του υπουργείου Οικονομικών είναι να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες η πολιτική των εντατικών ελέγχων, γι αυτό και προγραμματίζει συνολικά τη διενέργεια 15.100 ελέγχων όλο το έτος.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών συνέχισαν και τον Ιανουάριο το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 280 εκατ. ευρώ από την κατηγορία αυτή. Στο τέλος Ιανουαρίου το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο ανερχόταν στα 55,485 δισ. ευρώ.