Σύσκεψη για Πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο

petrelaio-ellada-e1297774478975-420x371Οι σεισμικές έρευνες των Νορβηγών σε Ιόνιο και Κρήτη έδειξαν ότι οι περιοχές …έχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Την είδηση επιβεβαίωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέροντας ότι προκύπτουν «ευκρινείς και ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Οι ερευνητές βρήκαν υδρογονάνθρακες στο 30% των δειγμάτων σε θαλάσσια έκταση 225.000 τ.χλμ.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ενημερωτική σύσκεψη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο, με τα στελέχη της Δ/νσης Πετρελαϊκής Πολιτικής του ΥΠΕΚΑ, για την πορεία, το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους στάδια υλοποίησης του προγράμματος επεξεργασίας και ερμηνείας των γεωφυσικών δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος «Nordic Explorer» της εταιρίας PGS.

Στόχος είναι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση θαλάσσιων «οικοπέδων» για έρευνα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οι συμβάσεις για τη παραχώρηση των τριών περιοχών (Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος και Κατάκολο) που είχαν προκηρυχθεί το 2011, αναμένεται να υπογραφούν σύντομα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που έχουν επιλεγεί θα ολοκληρωθούν στα τέλη Μαΐου.

 Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη ελληνικών κοιτασμάτων θα αποτελέσουν πόλο έλξης για μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες όπως π.χ. η γαλλική Total ή αμερικανική Exon Mobile, οι οποίες ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς.

 

Πρώτο Θέμα