fbpx

, Κυριακή
08 Δεκεμβρίου 2024

search icon search icon

ΤΟ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ…

Του Νίκου Κτιστάκη

Τα πρώτα χρόνια μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο ανέλαβε επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος της ΕΣΣΔ ο Λαυρέντη Μπέρια που ήταν το δεξί χέρι του Στάλιν και ο πιο ικανός αρχηγός της πανίσχυρης NKBD.

Σε κάποια φάση κατασκευής της πρώτης πυρηνικής βόμβας τον ενημέρωσαν ότι οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές υπηρεσίες της Σοβιετικής Ένωσης είχαν μπερδέψει τις αρμοδιότητές τους και καθυστερούσε η παράδοση ενός σημαντικού ανταλλακτικού.

Ο Μπέρια σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με τους αρμόδιους: <<θα έρθω εκεί, θα σας συλλάβω όλους και θα σας εκτελέσω. Κατόπιν θα συλλάβω τις γυναίκες σας και θα τις στείλω σε Γκούλαγκ και τα παιδιά σας σε ορφανοτροφεία>>.

Σε μία εβδομάδα το ανταλλακτικό βρισκόταν μονταρισμένο στην γραμμή παραγωγής.

Στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση το γραφειοκρατικό τέρας ήταν τόσο σύνθετο και ευθυνόφοβο που μόνο οι αρχηγοί του Πολιτμπιρό με βία και απειλές μπορούσαν να λύσουν.

Γιατί τα θυμήθηκα αυτά; Γιατί διάβασα μερικά στοιχεία για την Ελληνική δημόσια διοίκηση και δεν μπορώ να μην κάνω σύγκριση της χώρας μας με την πρώην ΕΣΣΔ.

Ο στενός δημόσιος τομέας εξακολουθεί να αποτελείται από 1504 φορείς γενικής κυβέρνησης,- όταν η Βρετανία έχει 300,- με πάνω από 12000 αρμοδιότητες νομοθετημένες.

Την προηγούμενη δεκαετία ψηφίστηκαν 1076 νόμοι με 20000 άρθρα, 5900 τροπολογίες και εκδόθηκαν 3250 προεδρικά διατάγματα και 53481 υπουργικές αποφάσεις. Πείτε μου σε ποια άλλη χώρα η νομοθεσία είναι βιομηχανική παραγωγή και τα οργανογράμματα της δημόσιας διοίκησης παραμένουν σκοτεινοί λαβύρινθοι ανεξιχνίαστοι που αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους; Αυτά συνέβαιναν μόνο στις πρώην Σοβιετικές χώρες.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ο τελευταίος υπάλληλος γνωρίζει τον τρόπο να χαντακώσει με εύκολο και νόμιμο τρόπο την υπόθεση ενός πολίτη ή επιχειρηματία. Απλά πρωτοκολλεί τον φάκελό του και τον αποστέλλει υπηρεσιακώς στο αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας οδηγίες για την υπόθεση.

Είναι σίγουρο ότι οι φορείς, οι υπηρεσίες και οι διευθύνσεις θα μπλέξουν τα μπούτια τους με τις αρμοδιότητες που θα περάσουν μήνες άν όχι χρόνια ως ότου υπάρξει απάντηση.

Εδώ όμως έχουμε δημοκρατία και δεν υπάρχουν Μπέρια με γκανγκστερικές μεθόδους να αναγκάσουν την δημόσια διοίκηση να είναι αποτελεσματική.
Ίσως άν αλλάξουμε νοοτροπία, αν η βουλή σταματήσει να ψηφίζει τόσους νόμους που περιπλέκουν τη ζωή μας, και άν επιτέλους εισαχθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους, αποκτήσουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Γιατί η αποτελεσματικότητα είναι η λύση της γραφειοκρατίας που καταδυναστεύει τη χώρα και αποτρέπει τις επενδύσεις καταδικάζοντας μας στην οικονομική κρίση.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.