, Τρίτη
26 Σεπτεμβρίου 2023

Οι εκκρεμότητες παραμένουν…

troika Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις,  όπως αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση της  η τρόικα . Υπάρχουν  κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή, τονίζει στην ανακοίνωσή της για την Ελλάδα.

Αναφέρει ότι τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου, για να συνεχίζουν το έργο τους.

Η κοινή δήλωση των πιστωτών

Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συζήτησαν κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τις ελληνικές αρχές στην Αθήνα ζητήματα σχετικά με την επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα. Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, αλλά κάποια θέματα παραμένουν εκκρεμή.

Δεδομένου ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες, τεχνικής φύσεως, εργασίες για τον διακανονισμό των εν λόγω θεμάτων, τα κλιμάκια θα διακόψουν για σύντομο χρονικό διάστημα την επίσκεψή τους, ώστε εν τω μεταξύ να ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες. Προγραμματίζουν δε να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου για να συνεχίσουν το έργο τους.

Υπενθυμίζεται, ότι η χθεσινοβραδυνή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας στο Μέγαρο Μαξίμου ολοκληρώθηκε χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στα εκκρεμή ζητήματα.

Η μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών κατεγράφη στο ζήτημα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ενώ η τρόικα επέμεινε για την καταβολή του ενιαίου τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Αντιθέτως επί της ουσίας έχει επέλθει συμφωνία για την ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες και τα Ταμεία αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αποφασίστηκε όλα τα θέματα να κλείσουν ως πακέτο στην επόμενη έλευση των επικεφαλής της τρόικας

skai