, Δευτέρα
25 Σεπτεμβρίου 2023

Χάπι κατά του αλκοόλ

alkoolΣτα ράφια της ευρωπαϊκής αγοράς μέχρι τον Αύγουστο θα βρίσκεται το χάπι κατά του αλκοολισμού, μετά την άδεια κυκλοφορίας που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία κατανάλωσης.

Προ των πυλών βρίσκεται το χάπι το οποίο, σύμφωνα με τα «Νέα», θα καταπολεμά την επιθυμία για υπερκατανάλωση αλκοόλ, το οποίο θα μειώνει την επιθυμία για υπερκατανάλωση αλκοόλ έως και 60% ύστερα από εξάμηνη λήψη όπως διαπιστώθηκε από τις κλινικές μελέτες που κατατέθηκαν, προκειμένου να λάβει άδεια κυκλοφορίας το φάρμακο.

Το φάρμακο, θα λαμβάνεται μια φορά την ημέρα όταν το άτομο έχει μεγάλη ανάγκη να καταναλώσει αλκοόλ και θα αναστέλλει τη δράση των υποδοχέων των οπιοειδών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χάπι θα χορηγείται από άτομα που είναι μεν εθισμένα στο αλκοόλ καταναλώνοντας έως και έξι ποτήρια την ημέρα, χωρίς όμως να χρίζουν αποτοξίνωσης και να έχουν συμπτώματα στέρησης.

Το οινόπνευμα, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παράγοντας θανάτου για τους Ευρωπαίους, καθώς θεωρείται «ένοχο» για περίπου 195.000 θανάτους ετησίως, ενώ είναι υπεύθυνο για το 12% των πρόωρων θανάτων για τους άνδρες σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν. Στην ίδια έρευνα αναφέρεται ότι περίπου 14 εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, ενώ το 60% των Ελλήνων πίνει από τρεις φορές την εβδομάδα έως και κάθε μέρα, με το 28% να δηλώνει ότι πίνει αλκοόλ μια φορά την εβδομάδα.