, Δευτέρα
26 Φεβρουαρίου 2024

«Χαράτσι» 1 δις το μήνα για το δημόσιο

geniko-logisthrioΜπορεί να έχουν περάσει δύο χρόνια προκειμένου το δημόσιο να αρχίσει να εξοφλεί τις οφειλές του προς τους ιδιώτες, η αποπληρωμή έχει ξεκινήσει σταδιακά τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο να ξεπερνά το ένα δις ευρώ.

Σύμφωνα με το protothema, ήδη στην αγορά υπολογίζεται ότι από τον Δεκέμβριο έως τέλος Φεβρουαρίου,  στην αγορά «έχουν πέσει» σχεδον ένα δισ. το ευρώ. Το Γενικό Λογιστήριο ενέκρινε να δοθούν κονδύλια στα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου 2,27 δισ. ευρώ (έως τέλος Φεβρουαρίου) για να πληρώσουν τους ιδιώτες στους οποίους τα χρωστούν, ενώ έως τέλος Μαρτίου θα έχει εγκρίνει συνολικά 3,68 δισ. (όλα χρέη από το 2011 και μόνο προς το παρόν).

Οι ρυθμοί πληρωμής από τα υπουργεία όμως είναι πολύ χαμηλότεροι, αλλά από τον Μάρτιο πλέον αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το ένα δισ. το μήνα.

Ωστόσο πρόκειται  προς το παρόν για χρέη που περίμεναν οι ιδιώτες να πληρωθούν από το 2011 (!), ενώ το υπουργείο Οικονομικών βάζει και γραφειοκρατικά εμπόδια στην αποπληρωμή των δικαιούχων, «ψαλιδίζοντας» σε αρκετές περιπτώσεις τα αιτήματα πληρωμών.

Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του υπουργείου:

–  τον Δεκέμβριο 2012 εγκρίθηκε χρηματοδότηση (από το υπουργείο προς τα υπουργεία) 211 εκατ. ευρώ για αντίστοιχα χρέη.

–  τον Ιανουάριο 2013 εγκρίθηκαν  431 εκατ.

– τον Φεβρουάριο άλλα 880 εκατ. ευρώ

– έως τέλος Μαρτίου υπολογίζεται ότι θα εγκριθούν 1,2 δισ.

Στις τσέπες των δικαιούχων όμως τα λεφτά μπαίνουν  από τα υπουργεία με πιο αργούς ρυθμούς:

– το Δεκέμβριο του 2012 πληρώθηκαν μόλις 47 εκατ. ευρώ (όλα για εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων)

– τον Ιανουάριο του 2013 πληρώθηκαν 217 εκατ. ευρώ

– τον Φεβρουάριο εκτιμάται σε περίπου 400-600 εκατ.

– τον Μάρτιο υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 δισ.

Έτσι διαφαίνεται ότι θα εκπληρωθεί ο στόχος του Μνημονίου για εγκρίσεις πληρωμών 3,68 δισ. για το α΄τρίμηνο, αλλά τα λεφτά θα έρχονται μεν με καθυστέρηση, αλλά με αυξανόμενους ρυθμούς. Από τον Μάρτιο και μετά εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μια ροή πληρωμών της τάξεως του 1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.

Όπως διευκρίνιζαν από το υπουργείο Οικονομικών, οι καθυστερήσεις θα αμβλυνθούν διότι μόλις τελειώσουν και οι τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για τις πληρωμές σε ιδιώτες (πχ εξόφληση προμηθευτών των νοσοκομείων χωρίς παρέμβαση του ΕΟΠΥΥ κλπ).

Ωστόσο η διαδικασία καθυστερεί και επειδή το υπουργείο Οικονομικών «περικόπτει» ό,τι εξοφλεί. Για αυτό καθυστέρησαν -μέχρι να «κουρευτούν» οι προμηθευτές των νοσοκομείων- ενώ το ίδιο εφαρμόζεται και για τις επιστροφές φόρου.

Συγκεκριμένα ενώ η έκθεση της Τρόικα για τη φορολογική διοίκηση  επισημαίνει ότι τα αιτήματα επιστροφής φόρων σε ιδιώτες αγγίζουν τα 3 δισ. (1,7 δισ. ευρώ για ΦΠΑ και 1,2 δισ. φόρος κερδών των επιχειρήσεων), το ελληνικό δημόσιο «βλέπει» προς το παρόν μόνο χρέη από ΦΠΑ 787 εκατ. ευρώ από τα οποία «κάλυψε» ήδη τα 745 εκατ..

Ωστόσο όπως τόνιζε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών: «οι αιτήσεις επιστροφής φόρων δεν ταυτίζονται με το ποσό της οφειλής του δημοσίου γιατί θα γίνουν εκκαθάριση και συμψηφισμοί που μειώνουν τα ποσά που θα επιστρέψει το δημόσιο».