, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

Όλα τα…ακριβή χρονοδιαγράμματα των προσεχών εκλογών! Του Δ. Βασιλειάδη*

vasiliadis

Πολλοί είναι αυτοί που ρωτούν για το πότε βλέπω τις επόμενες εθνικές εκλογές. Όταν τους απαντώ πως κατά την άποψή μου τις τοποθετώ κοντά στον Μάρτιο του 2015 (από το 2016 τον Ιούνιο που κανονικά και συνταγματικά πρέπει να γίνουν), γελούν όλοι παρατηρώντας πως δεν είναι δυνατό να αντέξει μέχρι τότε η σημερινή κυβέρνηση – συγκυβέρνηση. Στην πολιτική ασφαλώς τίποτε δεν είναι γραμμικό και αυτό που ισχύει σήμερα, ίσως αύριο να φαίνεται απίστευτο. Έχει όμως την δική του λογική ο Μάρτιος του ‘15.

Το ‘14 έχουμε (και ως μνημονιακή υποχρέωση) ευρωεκλογές και τοπικές εκλογές μαζί. Παρά τα όσα ακούγονται για αναβολή τους, δεν πρέπει λογικά να έχουν βάση. Είτε γιατί για λόγους οικονομίας πρέπει αυτές οι δυο αναμετρήσεις να γίνουν μαζί, είτε γιατί δεν έχει λόγους η ΝΔ που ΔΕΝ της ανήκει το μεγαλύτερο μέρος των περιφερειών, να τις χαρίζει στο ΠΑΣΟΚ που έχει τις περισσότερες από τις δεκατρείς. Εκτός αν το κάνει μόνο και μόνο για να αφήσει το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει και να μην εξαφανιστεί εντελώς, προοπτική που δεν συμφέρει την ΝΔ. Επίσης υπάρχουν δήμαρχοι οι οποίοι κερδίζουν και πάλι και οι πιέσεις που θα ασκήσουν για εκλογές στην ώρα τους θα είναι σχεδόν αφόρητες για την κυβέρνηση. Δεν θα θελήσουν σε καμία περίπτωση να δώσουν χρόνο στους αντιπάλους τους.

Πάμε λοιπόν στο ‘14 στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές, καταγράφουν τις δυνάμεις τους τα κόμματα, εξάγουν τα συμπεράσματα τους και ανάλογα κινούμαστε προς τις εθνικές χωρίς μάλιστα να διακυβεύεται η οικονομική σταθερότητα και η σωστή λειτουργία της χώρας. Οι εκλογές του ‘14 ενδέχεται μάλιστα να λειτουργήσουν ως βαλβίδα εκτόνωσης της οργής και της αγανάκτησης, με αποτέλεσμα στις εθνικές η συμπεριφορά των ψηφοφόρων να είναι πιο ψύχραιμη.

Αν τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ (που δεν το πιστεύω) με τις επιλογές του σε πρόσωπα καταφέρει να κερδίσει σε συμβολικό επίπεδο (πχ κάποιους πολύ μεγάλους δήμους της χώρας), τότε πιθανότατα να βγει στα κάγκελα με αίτημα εθνικές εκλογές εδώ και τώρα. Δεν δίνω πολλές πιθανότητες σε ένα τέτοιο σενάριο (δεν βλέπω τα πρόσωπα βασικά). Αν όμως η ΝΔ κερδίσει σημαντικούς δήμους, τότε είναι πολύ πιθανό αυτή να επισπεύσει πρόωρες εκλογές για να διατηρήσει το momentum. Αν τώρα συμβεί τον δήμο Αθήνας να τον πάρει η ΧΑ (ελπίζω απίθανο) και τον δήμο Θεσσαλονίκης ο Καμμένος (ελπίζω επίσης να είναι απίθανο), τότε εκλογές στην ώρα τους (2016!!).

*Ο κ. Βασιλειάδης είναι πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview