Δεν προλαβαίνουν τα φέσια οι μισθωτές ακινήτων


Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
«Αν έχεις χρήματα επένδυσε σε ακίνητα» έλεγαν οι παλιοί, αλλά κάτι τέτοιο φαίνεται ότι αλλάζει στις μέρες μας αφού η ενοικίαση ενός ακινήτου είναι συνώνυμο της ταλαιπωρίας, έχοντας πάψει να είναι πηγή εσόδων.
Πέραν του γεγονότος ότι είναι δύσκολο έως αδύνατο να ενοικιάσει κανείς το ακίνητο που κατέχει, το επόμενο βήμα είναι να λαμβάνει τακτικά τα ενοίκια και να προσεύχεται να μην τον αφήσουν οι ενοικιαστές εν μία νυκτί με απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς.
«Το φαινόμενο να αφήνουν λογαριασμούς απλήρωτους έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο καιρό και είναι πολλοί οι ιδιοκτήτες που απευθύνονται σε εμάς ζητώντας μια λύση», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης Κώστας Χαϊδούτης.
Όπως ο ίδιος αναφέρει, πολλοί είναι οι ενοικιαστές που γνωρίζουν ότι εάν το όνομα του λογαριασμού της ΔΕΗ, της ΕΥΑΘ και του Φυσικού Αερίου είναι στο όνομα του μισθωτή, έχουν μια χρυσή ευκαιρία να αφήσουν το σπίτι όπως είναι και να εξαφανιστούν, αφήνοντας το λογαριασμό και την απελπισία στον ιδιοκτήτη.
«Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες έχοντας φτάσει στα όρια τους πηγαίνουν να ζητήσουν τα απλήρωτα ενοίκια και διαπιστώνουν ότι το κλειδί είναι κάτω από το χαλάκι ή βλέπουν σημείωμα ότι έχουν αφήσει τα κλειδιά απέναντι στο περίπτερο», τονίζει ο κ. Χαϊδούτης.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες κινούνται νομικά απέναντι στους πρώην ενοικιαστές, μια διαδικασία που παίρνει χρόνο, την ώρα που οι πάροχοι ρεύματος πιέζουν για την εξόφληση των λογαριασμών.
«Η εταιρεία Φυσικού Αερίου διεκδικεί τα οφειλόμενα πιο άμεσα. ΔΕΗ και ΕΥΑΘ αφήνουν ένα περιθώριο και απλά μετά κόβουν την παροχή. Ωστόσο οι ιδιοκτήτες μετά επιβαρύνονται με ένα σημαντικό ποσό επανασύνδεσης σε περίπτωση που νοικιάσουν ξανά το σπίτι», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΙΑΘ.