fbpx

, Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Επιτέλους στήνουν ιατρείο στο δικαστικό μέγαρο 

Ο λογαριασμός αλληλοβοήθειας των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης, η δημιουργία του οποίου αποφασίστηκε πριν λίγες ημέρες από την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του δικηγορικού συλλόγου αναμένεται να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία ιατρείου στο δικαστικό μέγαρο. Οποιεσδήποτε προσπάθειες για κάλυψη του χώρου από το δημόσιο έπεσαν στο κενό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
 
«Δημιουργούμε μία πηγή εσόδων για να τη χρησιμοποιούμε πάλι για τους δικηγόρους», είπε στην Karfitsa ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιος Κουτσοχήνας. Ο λογαριασμός αλληλοβοήθειας αποτελούσε ιδέα των διοικούντων τον σύλλογο για να χρησιμοποιηθούν τα έσοδά του για δικηγόρους που έχουν ανάγκη, ειδικά σε περιόδους όπως αυτή της πανδημίας. Ενδεικτικό είναι ότι τα έσοδα αντίστοιχου λογαριασμού στην Αθήνα χρησιμοποιήθηκαν ακριβώς για να δοθούν σε δικηγόρους στο πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ο λογαριασμός αλληλοβοήθειας θα αποτελεί έναν κουμπαρά που θα γεμίζει από ένα ελάχιστο έσοδο το οποίο θα κρατείται από κάθε παράσταση δικηγόρου, δηλαδή το γραμμάτιο προείσπραξης αμοιβής. Το ποσό θα κυμαίνεται από 0,50 λεπτά έως 2 ευρώ, ανάλογα με το ποσό της παράστασης. Θα διοχετεύεται στον κοινό λογαριασμό και θα χρησιμοποιείται για ζητήματα αλληλοβοήθειας. Πρώτος στόχος είναι η επαναλειτουργία του ιατρείου στο δικαστικό μέγαρο το οποίο έκλεισε εδώ και χρόνια, με συνέπεια να μην είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται περιστατικά που παρουσιάζονται στο μέγαρο. «Στο δικαστικό μέγαρο έρχονται καθημερινά μερικές χιλιάδες κόσμου, δικηγόροι, πολίτες και δικαστές και μάλιστα σε συνθήκες έντασης. Είναι συχνά τα φαινόμενα αιφνίδιων περιστατικών που χρήζουν αντιμετώπισης», σημείωσε ο κ. Κουτσοχήνας.
Το ιατρείο ήταν εγκατεστημένο στο ισόγειο του δικαστικού μεγάρου και είχε διακόψει τη λειτουργία του πριν πολλά χρόνια, όταν η υγειονομική υπηρεσία που διέθετε τον γιατρό επικαλέστηκε ελλείψεις σε προσωπικό. Έκτοτε το δικαστικό μέγαρο έμεινε ακάλυπτο, παρ’ ότι πολύ συχνά συμβαίνουν έκτακτα περιστατικά, ειδικά με κατηγορούμενους και μάρτυρες, αλλά και με δικηγόρους. Μάλιστα ακριβώς πίσω από το δικαστικό μέγαρο βρίσκεται το ΙΚΑ Πύλης Αξιού, όμως και αυτή η υγειονομική υπηρεσία είχε καταστήσει σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να καλύπτει έκτακτα περιστατικά του μεγάρου.
 
Μόνιμο αίτημα 
Το αίτημα, ειδικά από την πλευρά των δικηγόρων διατυπωνόταν διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο θάνατος δικηγόρου, στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου, από καρδιακή ανακοπή. Συνάδελφοί του πίστευαν ότι εάν ένας γιατρός ήταν στο δικαστικό μέγαρο θα του έδινε τις πρώτες βοήθειες και ο δικηγόρος είχε ελπίδες να σωθεί. «Σε ένα σύγχρονο δικαστικό μέγαρο δεν νοείται να μην υπάρχει γιατρός. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια από τις δημόσιες δομές υγείας. Μας απαντούν συνεχώς ότι δεν περισσεύει κανείς. Δεν υπήρχε άλλη λύση», σημείωσε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου.
Το ιατρείο δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιόν ακριβώς χώρο θα λειτουργήσει. Θεωρείται πως ο χώρος όπου λειτούργησε το προηγούμενο ιατρείο δεν είναι κατάλληλος. Εκτός του ότι από τις τουαλέτες, που γειτνιάζουν, δημιουργούνται προβλήματα με υγρασίες, η ύπαρξη σκαλοπατιών δυσχεραίνουν την έκτακτη μετακίνηση ασθενών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, εκτός από τον γιατρό, θα προσληφθεί επίσης νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια και θα χρησιμοποιείται ασθενοφόρο, με συγκεκριμένη σύμβαση με εταιρία.
 
Ο λογαριασμός για τους δικηγόρους 
Η καινοτομία πάντως για τους δικηγόρους είναι η δημιουργία του λογαριασμού, τα χρήματα του οποίου εκτός των εξόδων του ιατρείου θα διατίθενται και για τις ανάγκες των ίδιων των δικηγόρων. Το αποθεματικό αυτό θα διατίθεται είτε για παροχή βοήθειας σε μεγάλο αριθμό δικηγόρων, σε περιόδους έκτακτων κρίσεων, όπως είναι η πανδημία αλλά και η οικονομική κρίση. Μπορεί να διατίθενται χρήματα και για δικηγόρους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και χρειάζονται χρήματα για τη νοσηλεία τους. «Θα μπορούμε σε περιόδους έκτακτης ανάγκης να δίνουμε βοήθεια σε συναδέλφους», τόνισε ο κ. Κουτσοχήνας.
Ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει περίπου 6.000 ενεργά μέλη και η ενίσχυση ενός τέτοιους λογαριασμού θα δημιουργήσει γρήγορα έναν κουμπαρά με ποσό ικανό να αντιμετωπίζονται τέτοια ζητήματα. Η λειτουργία του συγκεκριμένου λογαριασμού προβλέπεται από τον Κώδικα Δικηγόρων και αποτελούσε από τους πρώτους στόχους της διοίκησης του συλλόγου Θεσσαλονίκης.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.