Μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα καθώς το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού συγκρούστηκε υπό αδιευρκίνιστες συνθήκες με φορτηγό πλοίο. Από το «Καλλιστώ» έχουν περισυλλεγεί δύο ελαφρά τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο και η καταστάση της υγείας τους κρίνεται καλή. Αυτήν την ώρα το πλοίο, το οποίο έχει κοπεί σχεδόν στα δύο, ρυμουλκείται προς το ναύσταθμο της Σαλαμίνας.  

Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και σημειώθηκε περί τις 7:30 το πρωί. Το πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού πήρε κλίση αρκετών μοιρών προς τα δεξιά, και δόθηκε εντολή εκκένωσης, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές στην πρύμνη του. Τα υπόλοιπα 25 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.
Η ανακοίνωση του ΓΕΝ: «Ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, την 07:40 σήμερα, για περιστατικό σύγκρουσης μεταξύ πλοίου ΠΝ Ν/ΘΗ “Καλλιστω”, στο οποίο επέβαιναν 27 μέλη πληρώματος, και του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container) “MAERSK LAUNCESTON” σημαίας Πορτογαλίας, νοτιοανατολικά του αγκυροβολίου Πειραιά.
Από το συμβάν προκλήθηκε εισροή υδάτων στο ναρκοθηρευτικό πλοίο, ενώ άμεσα οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λιμενικού, δύο αντιρρυπαντικά σκάφη Λιμενικού, ομάδα του Λιμενικού, πλοίο ΠΝ, ελικόπτερο Πολεμικου Ναυτικού και τέσσερα ρυμουλκά. Τα μέλη του πληρώματος περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού και πλοίο του Πολεμικου Ναυτικού, ενώ δύο τραυματίες εκ των μελών του πληρώματος του Ν/ΘΗ μεταφέρθηκαν στο λιμένα Πειραιά με σκάφος ΠΝ, όπου παρελήφθησαν από ασθενοφόρο όχημα ΠΝ και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του εμπορικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (container), ενώ είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ρυμούλκησης του Ν/ΘΗ πλοίου στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας».
Στο Καλλιστώ παραμένουν τέσσερα άτομα του πληρώματος, προκειμένου να βοηθήσουν στην επιχείρηση ρυμούλκησης.
Το ναρκοθηρευτικό είναι κατασκευασμένο το 1987 από ανθρακόνημα (GRP) για ελαχιστοποίηση του μαγνητικού ίχνους και υψηλή αντοχή και είναι πολύ ελαφρύ. Είναι ένα από τα 12 Ναρκοθηρευτικά του Πολεμικού Ναυτικού τύπου HUNT. Εχει κατασκευαστεί από τα ναυπηγεία της VOSPER THORNYCROFT στο Πόρτσμουθ Αγγλίας. Καθελκύστηκε το 1989.
Στο σημείο βρίσκονται πλωτά του Λιμενικού και παραπλέοντα πλοία.
Το φορτηγό πλοίο MAERSK LAUNCESTON μετέφερε κοντέινερ και φέρει πορτογαλική σημαία. Ο καπετάνιος είναι Πολωνός. Είχε αποπλεύσει από τον λιμένα στο Κερατσίνι για το Τσανακκαλε της Τουρκία. Κανένα μέλος του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί. Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές και δεν υπήρχε ομίχλη.
Δεν είναι γνωστό με τι ταχύτητες έπλεαν τα πλοία και αν το φορτηγό είχε αναπτύξει μεγαλύτερη, και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά και προκαλούν εντύπωση, καθώς ο δίαυλος του Πειραιά θεωρείται πολύ ασφαλής και ελεγχόμενος.
Πηγή ΕΡΤ