Πώς θα επανεκκινηθεί η οικονομία στην Κεντρική Μακεδονία
Για την επόμενη ημέρα μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊου και την προσπάθεια “επούλωσης” των οικονομικών πληγμάτων που έχει δεχτεί ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, ετοιμάζεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Στην προσπάθεια για στοχευμένες δράσεις, επιστολές προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, με δέσμη προτάσεων, με στόχο την αναθέρμανση της αγοράς, απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Οι προτάσεις αυτές είναι προϊόν γόνιμων συζητήσεων μέσω τηλεδιασκέψεων, του Αντιπεριφερειάρχη, με παραγωγικούς και οικονομικούς φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Δανεισμός με εγγύηση Δημοσίου για τις επιχειρήσεις
Ο κ. Γιουτίκας, υποστηρίζει ένθερμα την άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για δανεισμό των επιχειρήσεων με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ώστε να αποτραπεί το ντόμινο των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν την επόμενη μέρα.
Όπως υπογραμμίζει στις επιστολές, με βάση την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου, για απευθείας αποπληρωμή των οφειλομένων των επιχειρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα ή το Φορέα που θα χορηγήσει τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, θα προκύψουν άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία για τους μήνες που δεν λειτούργησαν τα εμπορικά καταστήματα, ενώ το ίδιο θα συμβεί με τα έσοδα της ΔΕΗ Α.Ε. , άλλων Ανώνυμων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, καθώς και των Ασφαλιστικών Φορέων. Εξάλλου, η ρευστότητα που θα δημιουργηθεί μέσω της αποπληρωμής κι άλλων πιστωτών, θα δράσει ενισχυτικά προς την τόνωση της αγοραστικής δύναμης γενικά.
Οι πλατφόρμες υποχρεώσεων που προτείνονται
Ο κ.Γιουτίκας επισημαίνει πως «είναι κρίσιμο να υλοποιηθούν άμεσα και οι ειδικές πλατφόρμες για την αναγραφή των έως τώρα οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, πριν δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των καταστημάτων”. Μάλιστα προτείνονται τέσσερις πλατφόρμες υποχρεώσεων.
Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων | Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020 | |
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 1 | ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 2 | |
ΕΝΟΙΚΙΑ | 100% | 40% |
ΡΕΥΜΑ | 100% | 40% |
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 100% | 40% |
ΝΕΡΟ | 100% | 40% |
ΕΙΣΦΟΡΕΣ | 100% | 40% |
ΜΙΣΘΟΙ | 100% | 40% |
ΔΩΡΟ ΠΑΣΧΑ | 100% | ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΔΕΙΑΣ |
ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ | 100% | 40% |
Από 10/03/2020 έως άνοιγμα καταστημάτων | Από άνοιγμα καταστημάτων έως 31/12/2020 | |
ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 3 | ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 4 | |
ΕΠΙΤΑΓΕΣ | 100% | 50% |
ΔΑΝΕΙΑ (δόσεις, τόκοι κ.λ.π.) | 100% | 50% |
Ειδική εκπτωτική περίοδος “Ξανά στην Αγορά”
Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει προωθήσει ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος είναι και η ο καθορισμός μιας ειδικής περιόδου εκπτώσεων με Brand Name “Ξανά στην Αγορά”.
Στόχος της πρότασης αυτής είναι h ψυχολογική και ουσιαστική επανεκκίνηση της αγοράς, όπως και η «διέγερση» της αγοραστικής διάθεσης με κίνητρο τις μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές .
Δεδομένου της αυξημένης ζήτησης των πρώτων ημερών λειτουργίας της αγοράς, προτείνεται το μέτρο να εφαρμοστεί από 15 Ιουνίου έως 30 Αυγούστου .
Από τον καθορισμό της ειδικής εκπτωτικής περιόδου μπορούν να επωφεληθούν και να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου ή ΚΑΔ, .Ειδικότερα ο κλάδος του λιανικού εμπορίου.
Η συμμετοχή προτείνεται να είναι προαιρετική, με ειδική σήμανση σε όσες επιχειρήσεις συμμετέχουν και την υποχρέωση να προσφέρονται διαπιστευμένα μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές .
Η επιχείρηση θα υποχρεούται να μπορεί να αποδείξει την έκπτωση- προσφορά στα ελεγκτικά κρατικά κλιμάκια (Εφορία , Δήμος, Περιφέρεια κλπ).
“Οι καταναλωτές είναι “μουδιασμένοι” και χρειάζονται ισχυρό κίνητρο”
Σε δήλωση του στην karfitsa ο Αντιπεριφεριεάρχης τονίζει «Είναι απολύτως σαφές ότι οι τραγικές συνέπειες της πανδημίας και το ενδεχόμενο τυχόν επιβολής περιοριστικών μέτρων το φθινόπωρο, θα αποτελέσουν ανασχετικούς παράγοντες στην επαναλειτουργία της αγοράς, με τη μορφή που τη γνωρίζαμε, πριν την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Επιπλέον, οι καταναλωτές «μουδιασμένοι» από το σοκ της πανδημίας και τον κατ’ οίκον περιορισμό, χρειάζονται ισχυρό κίνητρο προκειμένου να «κινήσουν» την αγοραστική τους δύναμη.
Οπότε ο επιχειρηματικός κόσμος και οι επαγγελματίες χρειάζονται υποστήριξη. Απαιτείται η λήψη δέσμης εξειδικευμένων και κυρίως δραστικών μέτρων για την ενίσχυσή τους.
Η αναθέρμανση της εμπορικής δραστηριότητας και η ενδυνάμωση της μικρομεσαίας επιχείρησης, πιστεύω ότι είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας σε εθνικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο και οι προτάσεις που υποβάλλουμε στα συναρμόδια Υπουργεία είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και αυτές που μπορούν να δώσουν ελπίδα ότι η οικονομία μπορεί εκ νέου να ορθοποδήσει».