Τα πενταψήφια νούμερα του ΕΟΠΥΥ στο Ελεγκτικό Συνέδριο
Τη νομιμότητα των συμβάσεων στις οποίες είχε προχωρήσει τον Ιούλιο ο ΕΟΠΥΥ με τις εταιρείες τηλεφωνίας για τα πενταψήφια νούμερα για το κλείσιμο ραντεβού στις μονάδες του οργανισμού εξετάζει τώρα το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται τρόπους να καταγγείλει τις συμβάσεις εξαιτίας του κόστους κλήσης που επιβαρύνει τους ασφαλισμένους, αλλά και λόγω της μεγάλης αναμονής για ραντεβού που παρατηρήθηκε. Τα κέρδη για τις τέσσερις εταιρείες που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται στα 17 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μέχρι όμως να αποφανθεί το ελεγκτικό συνέδριο, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αξιοποιήσει το υπάρχον διοικητικό προσωπικό του ΕΟΠΥΥ και τους υπαλλήλους του κλάδου υγείας των νεοεισερχόμενων ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να στελεχωθούν τηλεφωνικά κέντρα μέσα στα πολυιατρεία του Οργανισμού (πρώην ΙΚΑ). Ήδη λειτουργούν πιλοτικά 3 τηλεφωνικά κέντρα στα πολυιατρεία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην πλατεία Θεάτρου και στον Πειραιά, ενώ μέχρι το Φεβρουάριο αναμένεται να λειτουργήσουν 105 κέντρα σε αντίστοιχα πολυιατρεία. Η χρέωση θα είναι αστική και οι ασφαλισμένοι θα ενημερώνονται για τους αριθμούς που θα καλούν για ραντεβού από τα πρώην ΙΚΑ.
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί το πολυιατρείο του ΕΟΠΥΥ στην Λ. Αλεξάνδρας δήλωσε: «Μετά από μια δεκαετία εκχώρησης μιας υπηρεσίας τηλεφωνικών ραντεβού σε ιδιωτικές εταιρείες (σημ. 184) ξαναγυρίζουν στη στήριξη των ασφαλισμένων από τον ΕΟΠΥΥ, παίρνοντας την ευθύνη της λειτουργίας των τηλεφωνικών ραντεβού με δικό του προσωπικό. Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι το σύστημα με τα πενταψήφια τηλέφωνα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος σημείωσε ότι είναι μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει καλύτερη πρόσβαση και καλύτερη εξυπηρέτηση χωρίς δαπάνες.
Το υπουργείο Υγείας, τέλος, σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς και να τους χρησιμοποιήσει στις δομές του ΕΟΠΥΥ. Με δεδομένο πως τις περισσότερες φορές το πλαφόν των 200 επισκέψεων ανά μήνα εξαντλούνταν ήδη από το πρώτο δεκαήμερο η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το να δοθεί χώρος στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, ώστε οι ιδιώτες γιατροί να πραγματοποιούν εκεί εξετάσεις και έτσι να δέχονται παραπάνω ασθενείς. Αφήνει μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο, να διακόψει τη σύμβαση με όσους γιατρούς δεν δεχτούν να εξετάζουν με το νέο σύστημα.
Πηγή:www.capital.gr