, Δευτέρα
28 Νοεμβρίου 2022

Τι επιστρέφει το κράτος σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

Χρέη ύψους 2 δις ευρώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και 1,5 δις ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα πρέπει να εξοφλήσει το κράτος σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με τη μορφή επιστροφής φόρου καθώς στο Μνημόνιο αναγράφεται ότι η Ελλάδα θα φτάσει να αποπληρώσει το ποσό των 8 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο) στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2013.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», οι εφορίες πήραν την πρωθυπουργική εντολή να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος 738 εκ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου
Εντολή από το πρωθυπουργικό γραφείο έλαβαν οι έφοροι των μεγάλων ΔΟΥ προκειμένου να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος 738 εκ. ευρώ σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, που περιμένουν πολλούς μήνες να λάβουν τις επιστροφές φόρων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου το κράτος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει χρέη του ύψους 2 δισ. ευρώ (μέρος από τη δόση που εκταμιεύτηκε) και στο πρώτο τρίμηνο του 2013 άλλο 1,5 δισ. ευρώ. Στο Μνημόνιο αναγράφεται ότι η Ελλάδα θα φτάσει να αποπληρώσει το ποσό των 8 δισ. ευρώ (1,5 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο) στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2013.
Οι εφορίες, πάντως, μετά την εντολή που έλαβαν από το πρωθυπουργικό γραφείο επισπεύδουν τις διαδικασίες για την επιστροφή φόρων ύψους 738 εκ. ευρώ, οι οποίες έχουν ήδη ελεγχθεί. Από το ποσό αυτό, 108,7 εκατ. ευρώ είναι επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς.