Το έθιμο της « κλοπής της νύφης» χωρίς τη θέλησή της
Διχάζει το λαό και τη Βουλή της Κιργιζίας το έθιμο «kyz ala kachuu» που κυριολεκτικά σημαίνει «αρπάζω το κορίτσι και τρέχω», αλλά πρακτικά μιλάμε για μια ξεκάθαρη «απαγωγή της νύφης». Σύμφωνα με αυτό το παμπάλαιο – και όχι μόνο στην Ασία – έθιμο, όταν ένας άντρας θέλει να παντρευτεί απλά διαλέγει τη νύφη και την κλέβει, συνήθως χωρίς τη θέλησή της.
Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες νεαρές γυναίκες στο κράτος αυτό: μια ξαφνική απαγωγή από κάποιον που δεν γνωρίζουν ή έχουν δει ποτέ τους και κατόπιν ένας ανεπιθύμητος γάμος – συνήθως με γαμπρό κατά πολύ μεγαλύτερό τους. Το έθιμο αυτό, που έχει τις ρίζες του στα νομαδικά φύλα που κατοικούσαν στην Ασία, είναι πάνω από κάθε νόμο και θρησκεία, παρόλο που είναι παράνομο και αντιβαίνει τις επιταγές του Ισλάμ.
Το κοινοβούλιο της χώρας αναμένεται να ψηφίσει για την επικύρωση αυστηρότερων ποινών σε όσους άντρες εξακολουθούν να το τηρούν, εξευτελίζοντας την γυναικεία αξιοπρέπεια. Μέχρι στιγμής, ο νόμος ορίζει πως ο δράστης μπορεί να τιμωρηθεί με χρηματικό πρόστιμο ή το πολύ τρία χρόνια φυλάκιση. Αν αλλάξει το νομοσχέδιο, ο δράστης θα μπορεί να τιμωρείται με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη.
Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα μετά από το πρόσφατο περιστατικό της 20χρονης Kισιμπάι Κίζι Ιρίς, η όποια απήχθη τον περασμένο Ιούνιο από τον 34χρονο Σάρι Καμίς και εξαναγκάστηκε σε ανεπιθύμητο γάμο. Η νεαρή, αφού πρώτα έφυγε από τη συζυγική εστία και κατάφερε να γυρίσει σπίτι της, αυτοκτόνησε γνωρίζοντας πως το συγγενικό της περιβάλλον θα την ανάγκαζε να ξαναγυρίσει στον «σύζυγό» της.
Η οικογένειά της, μετά την αυτοκτονία της, αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην αστυνομία, η όποια συνέλαβε τον σύζυγο αλλά ο κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος λίγο αργότερα, αφού δωροδόκησε τα όργανα της τάξης. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, πάνω από 8.000 γυναίκες υφίστανται αυτή την πρακτική κάθε χρόνο στη Κιργιζία, με την οργάνωση Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών στη πρωτεύουσα Μπίσκεκ να υποστηρίζει πως ο αριθμός αυτός ανέρχεται στις 12.000.
Πηγή : tovima.gr