Το κρας τεστ στα δικαστήρια για την άρση του lockdown
Η επιβολή των ατομικών προστατευτικών μέτρων, ακόμη και ο συντονισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων δοκιμάστηκε με επιτυχία στα δικαστήρια, μία εβδομάδα πριν την έναρξη της άρσης των απαγορευτικών μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και γαντιών στη Θεσσαλονίκη, η συνεχής απολύμανση των χεριών με αντισηπτικό, αλλά και η υποχρεωτική θερμομέτρηση στην είσοδο των δικαστηρίων αποτέλεσε μία πρόβα τζενεράλε για την άλλη εβδομάδα. Ακόμη και η συνεργασία δικηγορικού συλλόγου, ιδιωτικών και κρατικών υποθηκοφυλακείων και των δύο δικαστηρίων – Πρωτοδικείου και Ειρηνοδικείου – ήταν ένα κρας τεστ γι’ αυτό που θα επακολουθήσει στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών, όταν οι μηχανές τους πάρουν πάλι μπροστά.
Η άρση του lockdown με τη λειτουργία, λίγων αλλά ουσιαστικών για την κίνηση της οικονομίας και κυρίως τις συναλλαγές ακινήτων, δικαστικών υπηρεσιών την εβδομάδα που πέρασε, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για όσα αναμένεται να έρθουν από την προσεχή Δευτέρα 4 Μαΐου στις ζωές μας. Λίγες ώρες πριν ο πρωθυπουργός και η task force του υπουργικού συμβουλίου για την πανδημία του κορωνοϊού ανακοινώσουν ότι σε κλειστούς χώρους η χρήση της μάσκας και άλλων μέσων προστασίας θα είναι υποχρεωτικά και μάλιστα με απειλή προστίμου, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης το μέτρο είχε εφαρμοστεί. Μετά την πρώτη μέρα στην οποία όλοι έψαχναν να βρουν τα πατήματα του νέου… ρυθμού, από την Τετάρτη στο δικαστικό μέγαρο οι εισερχόμενοι υποχρεωτικά φορούν μάσκα και γάντια. Η απόφαση που είχε λάβει το μεσημέρι της Τρίτης η πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της επιτροπής δικαστικού μεγάρου Καλλιρόη Χειμαριού δεν χωρούσε αμφισβητήσεις. «Θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι τώρα, προκειμένου όταν ανοίξουν και άλλες υπηρεσίες των δικαστηρίων όλοι να έχουν προσαρμοστεί», έλεγαν δικαστές που εξηγούσαν τη σκοπιμότητα της εφαρμογής των μέτρων αυτών, ακόμη και αν ακόμη τα δικαστήρια σε αυτή τη φάση έχουν ελάχιστη κίνηση.
Είχε προηγηθεί ένα άλλο, επίσης υποχρεωτικό μέτρο στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου. Η θερμομέτρηση. Η εντολή είναι πλέον σαφής προς αστυνομικούς, οι οποίοι ενημερώνονται από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, που μετρούν τη θερμοκρασία των εισερχομένων. «Δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε όποιον η θερμοκρασία χτυπήσει καμπανάκι». Και φάνηκε πως το μέτρο έγινε αποδεκτό και τις πρώτες ημέρες όσοι μπήκαν στο δικαστικό μέγαρο δεν αντέδρασαν. «Φαίνεται πως όλοι προσαρμόζονται. Αντιλαμβάνονται ότι αλλιώς δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Δεν είδαμε κανέναν να φέρει αντιρρήσεις στη θερμομέτρηση, ενώ όλοι πειθάρχησαν στη χρήση μάσκας», είπε στην Karfitsa ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας.
Η θερμομέτρηση που μέχρι να εφαρμοστεί πέρασε από κλυδωνισμούς, εξετάζεται να μετατραπεί σε μόνιμο μέτρο για τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες αναφέρουν πως την Πέμπτη υπήρχε επαφή με εκπροσώπους εταιρίας που διαθέτουν εγκαταστάσεις θερμομέτρησης, αντίστοιχες με τις μαγνητικές πύλες ανίχνευσης μεταλλικών αντικειμένων και εκρηκτικών, που λειτουργούν ήδη στην είσοδο του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έγινε και επίδειξη της θερμικής πύλης, με ενημερωμένη την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου αν κριθεί κατάλληλο να επεκταθεί το μέτρο και σε όλα τα δικαστήρια της χώρας.
Ο συντονισμός
Την εβδομάδα που πέρασε έγινε και ένα άλλο πείραμα, που σχετίζεται με το συντονισμό μεταξύ φορέων και υπηρεσιών για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και κυρίως ο συνωστισμός. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου στη Θεσσαλονίκη επικράτησε ηρεμία και δεν παρατηρήθηκαν ουρές για να υπάρξει ανησυχία. Αντίθετα στα δύο υποθηκοφυλακεία Νεάπολης και Καλαμαριάς παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο και οι ουρές δεν είχαν προηγούμενο.
Στο κεντρικό υποθηκοφυλακείο Θεσσαλονίκης όμως όλα κύλησαν ομαλά. Και αυτό επειδή ύστερα από συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο, που προθυμοποιήθηκε να διαθέσει μέχρι και ασκούμενους δικηγόρους σε όλα τα υποθηκοφυλακεία, κλείνονταν ραντεβού μέσω email για να μην υπάρχει συνωστισμός. Αντίθετα στα άλλα δύο υποθηκοφυλακεία δεν εφάρμοσαν το μέτρο του ραντεβού από την πρώτη μέρα. «Το μεγάλο στοίχημα ήταν το κεντρικό υποθηκοφυλακείο όπου όλα πήγαν καλά. Τα άλλα δύο στην αρχή δεν εφάρμοσαν το σύστημα των ραντεβού και παρατηρήθηκε συνωστισμός. Όταν το έκαναν λύθηκε το πρόβλημα», είπε ο κ. Κουτσοχήνας, ο οποίος έχει αναλάβει το βάρος του συντονισμού με την ενεργό συμμετοχή των μελών του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου και όχι μόνο.
Συνεργασίες τέτοιου τύπου, με πρωτοπόρο τον δικηγορικό σύλλογο, έχουν αναπτυχθεί και με τις δικαστικές υπηρεσίες. Ήδη οι αποφάσεις που ζητούνται από τους δικηγόρους φτάνουν στα χέρια τους με email από το Πρωτοδικείο μέσω του δικηγορικού συλλόγου. Και αυτό αποτέλεσε μία λύση… απομάκρυνσης των δικηγόρων από τα δικαστήρια και εξυπηρέτησής τους από μακριά. «Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι πλέον ο επαναπροσδιορισμός όσων πολιτικών υποθέσεων ματαιώθηκαν λόγω της καραντίνας. Έχουμε προτείνει ήδη την ηλεκτρονική κατάθεση των δικογράφων από τους συναδέλφους για να μην χρειαστεί να συγκεντρωθούν όλοι στα δικαστήρια. Σκεφτείτε τι θα γίνει εάν θα συρρεύσουν όλοι μαζί να προσδιορίσουν τις υποθέσεις τους», διερωτήθηκε ο πρόεδρος των δικηγόρων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και στέλνοντας μήνυμα ότι οι ηλεκτρονικές καταθέσεις πρέπει να προωθηθούν.
Απο την εφημερίδα Karfitsa