09:53, Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

«Το μάθημα της κας Ελευθερίας»

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Η ρήση ότι ο Θεός παίρνει κοντά του του καλούς και τους άξιους επιβεβαιώθηκε την περασμένη Τετάρτη με τον άδικο χαμό της 41χρονης Ελευθερίας Ρούσου, η οποία ήταν δασκάλα εικαστικών στο 21ο δημοτικό σχολείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Τούμπας. Η εκπαιδετικός που άφησε πίσω το σύζυγο της και δύο μικρά κορίτσια, έχασε τη ζωή της την ώρα του καθήκοντος, αφού έκανε αυτό που ήξερε να κάνει πολύ καλά τα τελευταία χρόνια: Να διδάσκει την καλαισθησία και την ομορφιά στους μικρούς μαθητές, σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους της οι οποίοι αρκούνταν στις διδακτικές ώρες που τους αναλογούσαν.
Το έργο της «κυρίας Ελευθερίας», όπως την αποκαλούσαν οι μαθητές της είναι ακόμα έντονο στο χώρο του σχολείου και από ό,τι φαίνεται θα είναι για πολλά χρόνια ακόμα, καθώς η προσπάθεια που έκανε όλον αυτόν τον καιρό δε θα μπορούσε να μη βρει συνεχιστές.

Ζωγραφιές στο πλακόστρωτο έξω από το σχολείο, χαρούμενα χρώματα στους τοίχους του σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει το 21ο και το 109ο δημοτικό σχολείο. Τοίχοι που χωρίς τη ματιά και την αισθητική της δασκάλας, αλλά και τη δημιουργικότητα των μικρών μαθητών θα ήταν απρόσωπο τσιμέντο.

Oι «Τατιάνες» και η τηλεθέαση τους…
Να μην επηρρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η ευαίσθητη ψυχολογία των μαθητών των δύο σχολείων από το τραγικό συμβάν είναι ο πρωταρχικός σκοπός των διευθύνσεων των δύο δημοτικών σχολείων. Ήδη από τη Δευτέρα ειδικό κλιμάκιο ψυχολόγων του Συμβουλευτικού Σταθμού του υπουργείου Παιδείας θα καταφθάσει στα δύο σχολεία για να αντιμετωπίσει τυχόν περιστατικά που σχετίζονται με το θάνατο της δασκάλας. «Τα παιδιά σε τέτοια συμβάντα αρχικά αντιδρούν ψυχρά, η ανησυχία είναι για το πώς θα αντιδράσουν μετά», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Ένωσης συλλόγων γονέων του Δ’ δημοτικού διαμερίσματος Ματθαίος Ντίνας. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το γεγονός δε γινόταν να κρυφτεί από τα παιδιά, ωστόσο οι δάσκαλοι παρόλη την αρχική ταραχή κράτησαν ψύχραιμο το κλίμα στο σχολείο και δόθηκαν συμβουλές και στους γονείς για το πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το θέμα έγινε «σημαία» σε ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές σίγουρα δε βοήθησε τη βεβαρημένη κατάσταση που υπήρχε στο σχολείο. «Εν ονόματι της τηλεθέασης το θέμα δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα προσεκτικά όπως θα έπρεπε» τονίζει ο κ. Ντίνας. «Ορισμένα τηλεοπτικά κανάλια προέβαλαν την κατάσταση πολύ πιο τραγικοποιημένη από ό,τι θα έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά «δείχνοντας» την εκπομπή «Μίλα» του STAR TV.