, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Όλες οι αλλαγές για το Ειδικό Τέλος Ακινήτων

Τι πρέπει να γνωρίζετε
Μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος θα καλούνται να πληρώνουν από εδώ και πέρα οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, βάζοντας τέλος στο γολγοθά χιλιάδων νοικοκυριών, τα οποία κινδύνευαν να μείνουν χωρίς ρεύμα, αδυνατώντας να καταβάλουν το επιπλέον ποσό που απαιτούνταν. Η θετική αυτή εξέλιξη για χιλιάδες καταναλωτές μικρομεσαίων εισοδημάτων ήρθε μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Όπως είναι λογικό, πολλές είναι οι απορίες που έχουν δημιουργηθεί στο καταναλωτικό κοινό σχετικά με το τι θα πρέπει να κάνουν από εδώ και πέρα τόσο με την καταβολή του ποσού που απαιτείται για την κατανάλωση ρεύματος, όσο και με την καταβολή του περίφημου χαρατσιού που «μετακομίζει» από τη ΔΕΗ στην εφορία. Από εδώ και πέρα, οι καταναλωτές θα μπορούν να προσέρχονται για να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ χωρίς να καταβάλουν το χαράτσι, αφού οι υπάλληλοι της έχουν ενημερωθεί χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταναλωτές μπορούν να προσέλθουν σε υποκατάστημα της ΔΕΗ και να πληρώσουν τα οφειλόμενα, αποκλείοντας το χαράτσι, ακόμα και αν ο λογαριασμός τους είναι ληξιπρόθεσμος. Ακόμα, ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος απομακρύνεται οριστικά σε περίπτωση μη πληρωμής του ειδικού τέλους ακινήτων, αν και η πληρωμή του έχει αποσυνδεθεί εδώ και αρκετό καιρό από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Το γεγονός ότι το τέλος δε θα υπάρχει στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, δε σημαίνει ότι οι υπόχρεοι δε θα το πληρώσουν, καθώς οι καταναλωτές θα παραλάβουν «ραβασάκι» από τη ΔΟΥ, όπου ανήκουν ή τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η αλλαγή μάλιστα με την απάλειψη του Ειδικού Τέλους Ακινήτων θα φανεί από την επόμενη παρτίδα λογαριασμών που θα λάβουν οι καταναλωτές, που σύμφωνα με πληροφορίες δε θα εμπεριέχουν το ειδικό τέλος.
Το πάει δικαστικά το υπουργείο
Η απόφαση του Πρωτοδικείου, ανάγκασε τη διοίκηση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί τι θα γίνει από εκεί και πέρα. Αρχικά, αναμένεται να κατατεθεί αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου στον Άρειο Πάγο, ενώ αναμένεται και η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το ζήτημα.
Το υπουργείο βέβαια, έστειλε επιστολή στη διοίκηση της ΔΕΗ ζητώντας να συνεχιστεί η καταβολή του τέλους μέσω των λογαριασμών. Ωστόσο, μέχρι να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο δεν τίθεται θέμα πληρωμής του τέλους μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ από τους καταναλωτές.
ΛΖ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.