, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Βραδινές λιγούρες και παχυσαρκία συνδέονται με το βιολογικό ρολόι

paxisarkiaΕπιστήμονες του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστημών στο Όρεγκον έκανε έρευνα σχετικά με το τι είναι αυτό που οδηγεί στην επιθυμία κατανάλωσης φαγητού κατά της βραδινές ώρες.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Obesity, το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού, το κιρκαδιανό σύστημα, το βράδυ αυξάνει την πείνα και την επιθυμία για γλυκές, αλμυρές και αμυλώδεις γεύσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αρχαίοι πρόγονοι του ανθρώπου χρειάζονταν περισσότερα αποθέματα ενέργειας για να επιβιώσουν κατά τις περιόδους που θα υπήρχε έλλειψη φαγητού. Όμως, όπως εξηγούν, ο τρόπος ζωής του σύγχρονου ανθρώπου δεν έχει αυτήν την ανάγκη, γι’ αυτό και προκαλείται παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την έρευνα το πρωί πεινάμε λιγότερο, ενώ το βράδυ εκτός της έντονης πείνας, έχουμε διάθεση για τροφές με πολλές θερμίδες. Έτσι οι άνθρωποι που υποκύπτουν στην επιθυμία για παχυντικά φαγητά το βράδυ οδηγούνται σε αύξηση βάρους.

«Φυσικά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση του βάρους και κυρίως η διατροφή και η άσκηση. Όμως, οι ώρες που καταναλώνονται τα γεύματα παίζουν επίσης ρόλο», αναφέρει στην έκθεση ο δρ Steven Shea. «Ανακαλύψαμε ότι το εσωτερικό κιρκαδιανό σύστημα παίζει ρόλο στη σύγχρονη επιδημία της παχυσαρκίας, επειδή εντείνει την πείνα το βράδυ».

«Αν ο στόχος του ανθρώπου είναι να χάσει βάρος, θα είναι  καλύτερα να τρώει τα μεγαλύτερα γεύματά του αρκετά νωρίτερα. Όταν γνωρίζει κανείς πώς λειτουργεί ο οργανισμός του, μπορεί να κάνει καλύτερες επιλογές, όπως να πηγαίνει για ύπνο νωρίτερα, να κοιμάται περισσότερο και το βράδυ να επιλέγει τροφές με λιγότερες θερμίδες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.