, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Δεν διστάζει να σηκώσει το δικό της… “γιαταγάνι”

Της Χρύσας Κυριακού

giatagana11Δυναμική, ανεξάρτητη, εκρηκτική, απόλυτη αλλά και καλή μητέρα και νοικοκυρά χαρακτηρίζουν φίλοι και γνωστοί τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην Α’ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Γιαταγάνα. Η πρώην εισαγγελέας από τη συμπρωτεύουσα, που συμπορεύτηκε με 3 διαφορετικές παρατάξεις στο δήμο Θεσσαλονίκης, κατέβηκε τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα, όταν εκλέχθηκε βουλευτής με το κόμμα του Πάνου Καμμένου και μέσα σε λίγους μόλις μήνες κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα στο κοινοβούλιο. Η Θεσσαλονικιά βουλευτής ύψωσε πολλές φορές το ανάστημα και… τη φωνή της και δεν δίστασε να τα βάλει ακόμη και με συναδέλφους της.

Πρόσωπο των τελευταίων ημερών η Χρυσούλα Γιαταγάνα με την τοποθέτησή της «να επανέλθει η ποινή του θανάτου για εσχάτη προδοσία και να κρίνονται οι πολιτικοί από τη δικαιοσύνη και όχι από τη βουλή». Σε δηλώσεις της με αφορμή την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  αναφέρθηκε στο άρθρο 86 του Συντάγματος για ποινική ευθύνη των υπουργών, ζητώντας την επαναφορά της θανατικής ποινής, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κ. Γιαταγάνα έχει σηκώσει… γιαταγάνι. Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2013 η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων φαίνεται πως ξεπέρασε τα όρια της. Μόλις ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛ., Πάνος Καμμένος ολοκλήρωσε την ομιλία του και ενώ στο βήμα του ομιλητή είχε ανέβει βουλευτής της ΝΔ, η κ. Γιαταγάνα σηκώθηκε από το έδρανό της για να φύγει και απευθυνόμενη σε μερίδα βουλευτών της ΝΔ τους είπε: «Να πάτε στο διάολο».

«Βάστα Λάκη»

giatagana-kammenosΔύο μήνες πριν η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. «υπερασπίστηκε» τον Λάκη Λαζόπουλο και την τηλεοπτική του εκπομπή, όταν το Ε.Σ.Ρ. του επέβαλε πρόστιμο ύψους 51.000 ευρώ, επειδή φέρεται να προέβαλε την 1η Μαΐου του 2012 έμμεσα τους υποψήφιους τότε βουλευτές, Ελένη Γερασιμίδου και Παύλο Χαϊκάλη με την συμμετοχή τους σε σατυρικό σκετς. «Βάστα Λάκη! Όσο συνεχίζεις να ενημερώνεις τον ελληνικό λαό με τον μοναδικό σου λόγο, κανένα Ε.Σ.Ρ. δεν μπορεί να σε σταματήσει. Κανένας δικαστής ομοίως δεν μπορεί να σε βλάψει, γιατί οι Έλληνες δικαστές έχουν στο DNA τους τη σάτιρα», τόνισε η π. δικαστικός. «Στην εποχή της εθνικής κατάθλιψης ας αφήσουμε τον καλλιτεχνικό κόσμο να σατιρίσει την τεράστια υποκρισία των κυβερνώντων μας, διότι από το γέλιο δεν κινδυνεύουν τα δημοκρατικά καθεστώτα. Αντίθετα κινδυνεύουν από την στέρηση της ελευθερίας του λόγου, που είναι το μόνο που μας έχει απομείνει στην Ελλάδα του 2012», ανέφερε μεταξύ άλλων σε σχετική ερώτηση της στη Βουλή.

Το Γεντί Κουλέ και το βραβείο

Η Χρυσούλα Γιαταγάνα γεννήθηκε στην Καλλιθέα, σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στην Π.Ο.Ε. Αθηνών και στη συνέχεια Νομικά στη Νομική Σχολή του ιδίου πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα ασχολιόταν με την ανατροφή των δύο παιδιών της. Υπηρέτησε ως εισαγγελέας και έγινε ευρύτερα γνωστή από την υπόθεση του Γεντί Κουλέ. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 η κ. Γιαταγάνα «κυνηγήθηκε» λόγω των καταγγελιών της για τις συνθήκες κράτησης και τα βασανιστήρια σε βάρος κρατουμένων στο φυλακές του Γεντί Κουλέ ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε με το βραβείο «Αλίκη Μαραγκοπούλου», που απονέμεται σε αγωνίστριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο δήμος, ο Γκιουλέκας και το μνημόνιο

Η πρώην εισαγγελέας διετέλεσε τρεις τετραετίες δημοτική σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης με …τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια. Την πρώτη φορά το 2002 εκλέχθηκε στο πλευρό του Αγάπιου Σαχίνη, στη συνέχεια με τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και στις τελευταίες εκλογές του 2010 με τον συνδυασμό του Κώστα Γκιουλέκα, από όπου αποχώρησε, όταν ο βουλευτής της ΝΔ ψήφισε τη δανειακή σύμβαση. Κατά τη θητεία του πρώην δημάρχου, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, η κ. Γιαταγάνα διετέλεσε πρόεδρος των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών ενώ σχεδίασε την ανέγερση πολυδύναμου κτιρίου με υπερσύγχρονο βρεφονηπιακό σταθμό, αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης, παιδική βιβλιοθήκη και παιδικό γυμναστήριο σε ιδιόκτητο οικόπεδο του δήμου στην περιοχή Ξηροκρήνης. Το σχέδιο αυτό ωστόσο δεν βρήκε υποστηρικτή τη νέα δημοτική αρχή. Ο Γιάννης Μπουτάρης, με τον οποίο η κ. Γιαταγάνα δεν διέθετε ποτέ ιδιαίτερα καλές σχέσεις, «ναυάγησε» τα σχέδιά της.

Η λαϊκή αγορά και οι γείτονες

Παρά το δύσκολο πρόγραμμά της με την πολύωρη παρουσία της στη Βουλή, η Χρυσούλα Γιαταγάνα δεν ξεχνά την εβδομαδιαία επίσκεψή της στη λαϊκή αγορά της περιοχής της (στις Συκιές), όπου έχει την ευκαιρία όχι μόνο να προμηθευτεί φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά και να συνομιλήσει με γείτονες και παραγωγούς, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα του τόπου της. Γείτονες της βουλευτή μιλούν με τα καλύτερα λόγια στην «Κ» για την δίκαιη, όπως τη χαρακτηρίζουν, δικαστικό. «Είναι απλός άνθρωπος. Περνά συχνά και μας καλημερίζει. Ενδιαφέρεται για τα κοινά. Ψωνίζει από τα μαγαζιά μας ενώ πηγαινοέρχεται με την αστική συγκοινωνία. Δεν είχε ποτέ οδηγό και προσωπικό φρουρό», ανέφερε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ της περιοχής.

#Tags: ΑΝΕΛ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.