Δωρεάν πρόσβασης στο ΕΣΥ για οικονομικά αδύναμους

 nosokomeio-giatrosΔωρεάν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας  θα έχουν οι πολίτες  που έχουν περιέλθει σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας, τα επόμενα δύο χρόνια  σύμφωνα με το  υπουργείο Υγείας. Η πρόσβαση θα γίνεται μέσω εισιτηρίου παροχής υπηρεσιών υγείας και θα καλύπτει 100.000 πολίτες ανά έτος για την περίοδο 2013-2014.

 Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το υπουργείο έχει εισηγηθεί την άμεση σύσταση Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων και εμπλεκομένων φορέων. Στόχο  θα έχει την επαναξιολόγηση και τον επανακαθορισμό, λόγω της παρούσας οικονομικής συγκυρίας, των κριτηρίων, προϋποθέσεων που θα δικαιούνται πρόσβαση στο ειδικό καθεστώς δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης.

   Ο κ. Λυκουρέντζος ενημερώνει ότι «στο μεσοδιάστημα και μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος και με αξιοποίηση πόρων από την Δ’ Προγραμματική Περίοδο, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στην εφαρμογή διετούς προγράμματος, μέσω του οποίου θα καλυφθούν ανά έτος περίπου 100.000 πολίτες, οι οποίοι θα απολαύουν υπηρεσίες του ΕΣΥ μέσω του εισιτηρίου παροχής υπηρεσιών υγείας».

  Στο άμεσο μέλλον  θα ενταχθούν και άλλες δράσεις, όπως η «Υγεία κατ’ οίκον» και οι εμβολιασμοί παιδιών ώστε να έχουμε ουσιαστική συμβολή στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ευάλωτων αυτών κοινωνικών ομάδων.

 Οι δαπάνες του όλου προγράμματος προσεγγίζουν τα 90 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα καλυφθούν συνολικά και από όλες τις επιμέρους δράσεις του, ιατροφαρμακευτικά και νοσηλευτικά, περίπου 160.000 πολίτες κατ’ έτος.

 Το έγγραφο του υπουργού Υγείας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά για την κάλυψη ασθενών που λόγω οικονομικής κρίσης έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη και αδυνατούν να πληρώσουν για να νοσηλευτούν.

 Πηγή in.gr