, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ιορδανία: Επαναπατρίστηκαν 35.000 Σύροι πρόσφυγες

Περίπου 35.000 Σύροι πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Ιορδανία για να επιστρέψουν στην χώρα τους από την έναρξη της σύγκρουσης, τον Μάρτιο του 2011, δήλωσε εκπρόσωπος της ιορδανικής κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για το θέμα των Σύρων προσφύγων.

«Συνολικά 34.824 Σύροι πρόσφυγες επαναπατρίστηκαν εκούσια από την έναρξη της κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος, Άνμαρ αλ Χαμούντ. Την Πέμπτη «περίπου 2.500 πρόσφυγες από τον καταυλισμό του Ζαατάρι επέστρεψαν στην χώρα τους εκούσια», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι ιορδανικές υπηρεσίες ασφαλείας τους βοήθησαν για την επιστροφή τους, κατόπιν δικού τους αιτήματος.

Η Ιορδανία φιλοξενεί περισσότερους από 475.000 Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με τις αρχές, εκ των οποίων περισσότερους από 146.000 στον καταυλισμό του Ζαατάρι, στην μεθόριο με την Συρία. Σύμφωνα με τον Χαμούντ, «ο αριθμός των Σύρων προσφύγων που έχουν καταγραφεί από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέρχεται σε σχεδόν 335.000, ενώ 57.000 άλλοι περιμένουν να τους χορηγηθεί το καθεστώς πρόσφυγα».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μόνον τον Μάρτιο «περισσότεροι από 41.000» Σύροι πέρασαν στην Ιορδανία, ενώ το Αμάν εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην χώρα θα φτάσει τους 700.000 ως το τέλος του 2013. Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συνολικά 4 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί μέσα στην χώρα τους λόγω της σύγκρουσης, σύμφωνα με την UNHCR.

Σε αυτούς έρχονται να προστεθούν οι περίπου 1,2 εκατομμύριο συμπατριώτες τους που αναγκάστηκαν να καταφύγουν στις γειτονικές χώρες (Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία και Ιράκ), προσθέτει η Αρμοστεία.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τέταρτο των 22 εκατομμυρίων Σύρων έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν εντός ή εκτός της χώρας τους.

Πηγή:real.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.