, Πέμπτη
22 Φεβρουαρίου 2024

ΤΙ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ (!) ΤΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ…

dikhgoroi-xrusosToυ Λευτέρη Ζαβλιάρη

Για ιδιότυπο καθεστώς τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας  από την αστυνομία έκαναν λόγο σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη οι δικηγόροι των συλληφθέντων –αντιδρώντων στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του τύπου, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων για πρόκληση επεισοδίων στις εγκαταστάσεις της «Ελληνικός Χρυσός» Αλέξανδρος Αδαμίδης, Γιώργος Κυρίτσης, Βασίλης Τζιμούρτος, Σπύρος Πετρίδης, Μανώλης Λαμτζίδης, Αναστασία Βαφείδου και Κωνσταντίνος Αμπατζάς, υποστήριξαν οτι πρόκειται  για ένα… «σύγχρονο Γκουαντανάμο»!

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Τζιμούρτος, οι πρακτικές που ακολουθεί η αστυνομία στην περιοχή, μετά μάλιστα την επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στον Πολύγυρο, «συνιστούν συνταγματική εκτροπή» και «βιασμό της αλήθειας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσαγωγές υπόπτων, για την απίστευτη επίθεση με καραμπίνες και μολότοφ σε βάρος της επένδυσης και των εργαζομένων,  γίνονται με κριτήριο την εναντίωση στα μεταλλεία χρυσού και απώτερο στόχο, τη φίμωση του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία.

Παράλληλα οι συνήγοροι καταγγέλουν  την παρεμπόδιση του έργου τους από την αστυνομία καθώς κάτοικοι της περιοχής που είχαν προσαχθεί ως κατηγορούμενοι δεν κατέστη δυνατό να συνομιλήσουν με τους δικηγόρους τους, ενώ παράλληλα επισημαίνουν το γεγονός ότι για πέντε έως επτά συνεχείς ώρες κανένας αξιωματικός της ασφάλειας δεν έδινε πληροφορίες για το που βρίσκονται οι προσαχθέντες.

 

Η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου από την πλευρά της σημείωσε ότι διαπιστώθηκε και παράνομη λήψη γενετικού υλικού από πλευράς αστυνομίας. Σύμφωνα με την ίδια δικηγόρο, κάτι τέτοιο είναι παράνομο, ενώ καταγγέλθηκε και το γεγονός ότι όσοι αρνούνταν να δώσουν γενετικό υλικό πείθονταν με εκβιαστικές πρακτικές.

Μάλιστα οι συνήγοροι μετά τα τελευταία περιστατικά σχεδιάζουν να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλλεργάκης, κάνοντας παρεμβάσεις: