, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μειώνονται οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της περιφέρειας

ksenodoxeioH δραματική πτώση του εσωτερικού τουρισμού πέρυσι οδήγησε σε μείωση της απασχόλησης στα ξενοδοχεία της περιφέρειας.

Αντίθετα αύξηση της απασχόλησης παρατηρήθηκε στις περιοχές που υποδέχονται αλλοδαπούς τουρίστες, όπως είναι το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που παρουσιάστηκε χθες στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, η συνολική απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Αύγουστο του 2012 ανήλθε στα 119.990 άτομα (αύξηση 0,8%). Αντίθετα μείωση κατά 2,3%, στα 92.100 άτομα εμφάνισε η συνολική απασχόληση τον Μάιο του 2012. Η πτώση στον αριθμό των απασχολούμενων τον Μάιο οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετός αριθμός ξενοδοχείων δεν άνοιξαν καθόλου ή λειτούργησαν καθυστερημένα.

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στις περιοχές Ηπείρου – Θεσσαλίας με -31,5% τον Μάιο και -21,3% τον Αύγουστο. Ακολούθησε η Πελοπόννησος, όπου η απασχόληση συρρικνώθηκε κατά 16% και η Αττική, όπου υπήρξε μείωση κατά 8,2% τον Αύγουστο.

Επισημαίνεται ότι η απασχόληση στα ξενοδοχεία της Αττικής μειώνεται συνεχώς από το 2008. Η φετινή σμίκρυνση του αριθμού του εργατικού δυναμικού έρχεται να προστεθεί σε μια αφύσικα υψηλή πτώση της απασχόλησης κατά 19,4% το 2011. Σημειώνεται εδώ ότι η περσινή μείωση σε μεγάλο βαθμό είχε προκληθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι είχαν διακόψει τη λειτουργία τους αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες στο κέντρο της πρωτεύουσας.

ETHNOS

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.